Selecteer een pagina

MudSweatTrails Reizen reizen

High Atlas Trail Traverse

Van woestijn naar de top van noord Afrika! 21 t/m 28 mei 2022

Marokko is een prachtig land met ongekende hardloopmogelijkheden. Op nog geen uur rijden van het overweldigende Marrakesh begint deze pittige trailrunreis. In zes dagen rennen we via de droge Agafay woestijn op 500 meter hoogte naar de top van noord Afrika, de 4.167 meter hoge besneeuwde Toubkal. Met dagafstanden van 25 tot 40 kilometer en maximaal 3.000 klimmeters op één dag is dit een trailrunweek voor de gevorderde trailer. Een unieke trailrunweek die het hoogtepunt van jouw loopjaar is!

Vanaf het sprookjesachtige Marrakesh kun je de besneeuwde pieken van de hoge Atlas zien liggen. De hoogste top van noord Afrika, de 4.167 meter hoge Toubkal is het letterlijke hoogtepunt van deze trailweek. We starten deze trailrunreis in het maanlandschap van de Agafay woestijn en klimmen langzaam omhoog de Atlas in. Via grote stuwmeren en droge bossen komen we in de diepe dalen van het hoogste berggebied van Marokko. We rennen door typische bergdorpen waar de huizen platte daken hebben en slapen in authentieke lokale accommodaties. Als we op rendag vijf vanaf het knalblauwe Lac Ifni de 3.680 meter hoge pas Tizi Ouanoums oversteken, gaan we merken dat we reeds op grote hoogte zijn. Op de laatste dag beklimmen we in alle vroegte de hoogste berg van noord Afrika. Van de 4.167 meter hoge Toubkal kijken we naar het oosten toe de gortdroge woestijn in, en zien we de anti Atlas liggen. Wat geeft het een geweldig gevoel hier te staan. Via een lage maar prachtige route dalen we af naar Imlil, vanwaar we weer terugreizen naar Marrakesh.

[et_pb_kktabs admin_label=”Informatie tabs” use_border=”on” use_border_color=”rgba(200,206,196,0.6)” use_border_style=”solid” eq_tabs_height=”on” inactive_tab_background_color=”rgba(200,206,196,0.6)” tab_hover_color=”#99cc00″ content_bg_color=”#ffffff” tab_controls_w=”off” _builder_version=”4.8.1″ tabhover_text_color=”#000000″ hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][et_pb_kkhtab title=”Hoofdlijnen” inc_mod=”off” _builder_version=”4.8.1″ tab_font=”||||” body_font=”||||” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

1 | Vlucht Schiphol – Marrakech
Vanaf Schiphol vliegen we naar Marrakech en worden we van het vliegveld opgehaald. We overnachten in een mooie riad, een traditioneel ommuurde woning, op loopafstand van het beroemde Jemaa el-Fnaa plein. Na de briefing in de middag maken we al onze hardloop uitrusting klaar voor de trailreis. ’s Avonds genieten we van een heerlijk Marokkaans avondeten.

2 | Marrakech – Aâouint-Maâzouza – Lalla Takerkoust
Na het ontbijt in onze riad rijden we in een uur naar Aaouint-Maazouza. Hier start de trailrun, aan de rand van de Agafay steenwoestijn, een ruig en droog maanlandschap waar in het voorjaar de wilde bloemen bloeien. Het glooiende plateau is doorsneden met grillige dalen en her en der een kleine oase. In de verte schitteren de besneeuwde bergen van de hoge Atlas, met de berg Toubkal als ons hoogtepunt van deze trailrunreis. We doorkruisen dit gebied over stoffige paden en wegen. We overnachten in een gemoedelijk guesthouse aan de oevers van het idyllische Lalla Takerkoust meer.

 • Circa 30km, 6 uur rennen, 760m stijgen en 700m dalen.
 • Start 510m. Eind 670m. Maximale hoogte 730m.

3 | Ouazguita – Ouirgana
Als we wakker worden kijken we uit over het spiegelende Lalla Takerkoust. We ontbijten vroeg want we hebben flink wat kilometers af te leggen vandaag. Het eerste uur langs de oevers van het meer is het zoeken naar de juiste paden, want dit is een grillig gebied met veel geulen. Als we eenmaal op de hoogvlakte zijn wordt de route iets makkelijker. Vanaf kilometer 18 gaat het 10 kilometer lang omhoog, waarbij we op het hoogste punt van de dag, op 1300 meter, langzaam de bossen in lopen. Wat een prachtig contrast met het begin van de dag. Na ongeveer 40 kilometer rennen we het kleine stadje Ouirgana in waar we in een comfortabele ecolodge slapen.

 • Circa 40km, 7 uur rennen, 1300m stijgen en 1080m dalen.
 • Start 730m. Einde 950m. Hoogste punt 1370m.

4 | Marigha – Tacheddirt
Er staat vandaag een werkelijk prachtige route op het programma, waarbij er flink geklommen moet worden. De eerste kilometers van de dag klimmen we langzaam door het bos omhoog. Hierna wordt de klim steiler en klimmen we door een open landschap naar een col van ruim 2200 meter hoogte. Vanaf deze col kunnen we in de verte de top van de twee klim zien liggen en daarachter het dal waar we vannacht verblijven. Wat een magnifiek gebied om doorheen te rennen. Na een lange afdaling steken we de weg naar Imlil en een rivier over, en beginnen we aan de vier kilometer lange klim. De laatste 9 kilometer klimmen we langzaam naar het traditionele dorp Tacheddirt. We rennen door kleine dorpen met hun karakteristieke platte daken en irrigatie kanalen. De ontvangst in het simpele berberguesthouse is hartelijk en we hebben hier een prachtig uitzicht op de klim van morgen.

 • Circa 37km, 7 uur, 3000m stijgen en 1800m dalen.
 • Start 950m. Einde 2400m. Hoogste punt 2400m.

5 | Tacheddirt – Amsouzart
Vandaag rennen we in ruim 30 kilometer naar Amsouzart, over kale berghellingen, door een smalle vallei, en langs machtige bergruggen met uitzicht op de hoogste toppen van de Atlas. De eerste kilometer lopen we rustig over de dirtroad maar daarna gaat het 1100 meter genadeloos omhoog naar 3550 meter hoogte. Boven op de col hebben we prachtig uitzicht over de bergen. We dalen in 5 kilometer af naar mooie groene weides met verlaten Berber nederzettingen. We vervolgen onze dag over prachtige paden langs de bergwand en klimmen via een kleine kloof tot de twee pas van deze dag. Via een geweldig mooi panorama pad en over een bergrug dalen we 1400 meter af naar het gezellige Berberdorp Amsouzart. Hier overnachten we in een eenvoudig guesthouse en genieten we van een welverdiend Marokkaans avondmaal.

 • Circa 30km, 6 uur lopen, 1800m stijgen en 2500m dalen.
 • Start 2400m. Einde 1800m. Hoogste punt 3550m.

6 | Amsouzart – Ref de Toubkal
Vandaag gaan we de hoogte voelen. Na het ontbijt lopen we het dorp uit en volgen 8 kilometer lang de langzaam stijgende dirtroad richting het intens blauwe Lac D’Ifni. De blauwe kleur wordt versterkt door het warm rode gesteente van de omliggende bergen.  Vanaf de oever van het meer is het 2 kilometer opletten, want er is geen duidelijk pad over dit steenveld. Het pad naar de col op 3660 meter hoogte loopt door een smalle vallei waarbij we af en toe een glimp van het meer achter ons kunnen zien. Na deze hoge pas volgt een makkelijke afdaling naar de Mouflon hut aan de voet van de Toubkal. Vanaf deze hut zullen we morgen in alle vroegte die berg beklimmen.

 • Circa 25 km, 6 uur lopen, 2200m stijgen en 800m dalen.
 • Start 1800m. Einde 3180m. Hoogste punt 3660m.

7 | Ref de Toubkal – Toubkal – Imlil
De laatste dag van deze trailrunreis start ver voor zonsopkomst. In de kou van de vroege ochtend klimmen we 1000 meter naar de top van Toubkal, de hoogste berg van noordelijk Afrika. Het is een pittige klim over puin en gruishellingen. Het laatste deel vlakt iets af en plots staan we daar, boven op deze machtig berg. Het uitzicht is grandioos, met naar het oosten toe de woestijn en naar het zuiden de bergen van de anti Atlas. Naar beneden gaan we een stuk sneller, maar we moeten onze aandacht erbij houden, er zitten enkele listige passage bij. Als we terugkomen bij de hut begint het tweede deel van de dag met wederom een klim, 500 meter omhoog in 3 kilometer, de laatste lange klim van deze trailweek. Via een afdaling met meer dan 70 zig-zaggen dalen we af naar een fraaie waterval. Langzaam zien we weer meer naaldbomen die mooi contrasteren met de rode aarde. Na nog een mooie klim zien we boven op de col ons eindpunt van de trailrunreis, Imlil, al benden in het dal liggen. Tijdens de afdaling naar het levendige bergdorp Imlil overdenken we hoeveel afstanden hoogtemeters we de afgelopen 6 dagen hebben overbrugd en hoeveel overweldigende natuur we hebben gezien. De reis is volbracht! In Imlil staat er transport op ons te wachten en rijden we in 2 uur terug naar onze comfortabele riad in Marrakech. Als we ’s avonds met uitzicht over het Jemaa el-Fnaa plein van ons diner genieten beseffen we pas wat voor geweldige prestatie we hebben neergezet.

 • Circa 32km, 8 uur lopen, 2100m stijgen en 3500m dalen.
 • Start 3180m. Einde 1770. Hoogste punt 4167m.

8 | Terug naar Nederland
Na het ontbijt vertrekken de eerste mensen met een tas vuile was en een hoofd bomvol gave herinneringen terug naar Nederland. Wie in de middag of avond pas terug vliegt heeft nog een mooie dag in Marrakech voor de boeg.

[/et_pb_kkhtab][et_pb_kkhtab title=”Profiel van de reis / reiziger” inc_mod=”off” _builder_version=”3.19.11″]

Dit wordt een gave maar tevens pittige trailweek. Per dag rennen we 25 tot 40 kilometer door de vlaktes en door de bergen. De paden zijn veelal goed, het aantal hoogtemeters is meestal stevig. Omdat de reis vrij vroeg in het seizoen valt zullen we waarschijnlijk ook kleine sneeuwvelden over moeten steken. We proberen zo veel mogelijk van de route te rennen, maar zullen, zeker als het flink stijgt, ook “power walken”. De hoogte verschillen per dag zijn fors, met maximaal 3.000 meter stijgen en 3.500 meter dalen op één dag. Het weer zal een belangrijke factor zijn tijdens deze week. Regen en sneeuw of juist hoge temperaturen met felle zon kunnen de omstandigheden behoorlijk zwaarder maken. We eisen dan ook dat je elke dag beschermende kleding in je hardlooprugzakje mee draagt. Bij hoge temperaturen is het belangrijk veel te drinken en moet je misschien wat extra drinken mee moeten nemen. We overnachten in comfortabele berber guesthouses of simpele berghutten waar we ook het ontbijt en avondeten nuttigen.

 • Jij bent een fanatieke en goed getrainde hardloper die graag het asfalt verlaat.
 • Je houdt er van om in de bergen te rennen en van het idee alleen al om dit een week lang achter elkaar te doen gaat je hart sneller kloppen.
 • Je schuwt lange actieve dagen niet, want je zult minstens zes uur per dag onderweg zijn.
 • Je realiseert je dat het hier om een groepsreis gaat, en niet om een wedstrijd.
 • Je bent dan ook bereid om je sociaal op te stellen en af en toe op andere deelnemers te wachten.
 • Je vindt het leuk om tijdens het hardlopen ook te genieten van een kop zoete thee in de dorpen die we tegen komen.
 • Je ziet deze reis als een hoogtepunt van het trailrunjaar of je gebruikt deze trailrunweek als voorbereiding op een bergtrail later in het seizoen.
 • Je kunt dan ook niet wachten tot de trailrunweek begint.

[/et_pb_kkhtab][et_pb_kkhtab title=”Kosten” inc_mod=”off” _builder_version=”4.8.1″ tab_font=”||||” body_font=”||||” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

DEZE REIS IS INCLUSIEF:

 • Nederlandstalige UIMLA International Mountain Leader & MST begeleider (vanaf 8 deelnemers)
 • Transport vanaf het vliegveld in Marrakech naar de accommodatie in de stad (alleen als je op de zelfde vlucht zit als de hardloopgidsen van 360º / MST)
 • Transport vanaf de accommodatie in de stad naar het vliegveld in Marrakech (alleen als je op de zelfde vlucht zit als de hardloopgidsen van 360º / MST)
 • Alle overnachtingen van dag 1 t/m dag 7. Van een mooie riad in Marrakech, lokale hotels, eenvoudige gîtes de étappe in de bergen en een berghut aan de voet van Toubkal
 • Alle diners en ontbijten vanaf het avondeten op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8
 • Transport van de hoofdbagage tussen alle accomodaties (één stuks bagage per persoon, bij voorkeur een duffelbag van maximaal 15kg
 • Transport met privé vervoer van Marrakesh naar het begin van de trailrun
 • Transport met privé vervoer van Imlil naar Marrakech, het eind van de trailrun
 • Eenvoudige eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Gebruik Spot emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Pre-departure trailrunmeeting in Nederland met koffie en thee 
 • Volledige klimaatcompensatie van jou reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol  t/m terugkomst op Schiphol)

EXCLUSIEF

 • Internationale en binnenlandse vlucht
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes en fooien
 • Eten, lunch, snacks tijdens het rennen
 • Reisverzekering en annuleringsverzekering
 • Transport terug naar Marrakesh bij een eventueel voortijdige beëindiging van de trailreis

SCHRIJF JE IN VOOR DEZE BIJZONDERE TRAILWEEK

[/et_pb_kkhtab][et_pb_kkhtab title=”Prijsinformatie vlucht” inc_mod=”off” _builder_version=”4.8.1″ hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

We reizen op eigen gelegenheid naar Marrakesh. Er gaan meerdere vluchten vanaf Schiphol en Eindhoven naar Marrakesh. Bijvoorbeeld: Retour Schiphol – Marrakesh voor €230,00 incl. 1 stuks ruim bagage, reserveringskosten en CO2 uitstoot compensatie (prijs is onder voorbehoud).

Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: je ontvangt hierover een e-mail en dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website.

Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op basecamp@360explore.com.

[/et_pb_kkhtab][et_pb_kkhtab _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default” title=”Partner 360 Explore” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Deze reis wordt uitgevoerd door 360° Explore. Alle 360° Explore reisgidsen zijn opgeleide UIMLA mountainleaders om veilige routes midden door de natuur te gidsen. Je boekt de reis direct bij 360° Explore, zij zorgen voor de juiste uitvoering van deze reis net zoals MudSweatTrails dat zou doen. We bemiddelen alleen in het boeken van de reis en hebben verder geen invloed op de uitvoering van de reis. Na het klikken van boek deze reis kom je op de boekingspagina van 360° Explore. De bevestiging en informatie krijg je dan ook via onze samenwerkingspartner 360° Explore.

[/et_pb_kkhtab][/et_pb_kktabs]

Splash this around