Selecteer een pagina

Montreux Trail Festival!

door | 9 aug 2018 | Home, Nieuws, Trailen in het nieuws

Nog niet zo lang geleden associeerde ik Montreux met de Zwitserse Rivièra, het jazz festival, een chique bedoening en het meer van Genève(Lac Léman). Associaties die stuk voor stuk kloppen, maar die ook aangevuld moeten worden met: fantastische trails, waanzinnige bergen én het Montreux trailfestival. In deze blog licht ik het Montreux trailfestival nader toe en deel ik mijn ervaringen…

Tweede editie

Vorig jaar vond de 1e editie van dit trailfestival plaats. Diego Pazos (aka Zpeedy), zelf toploper, organiseert met zijn team dit meerdaagse evenement. Montreux zelf ligt slechts op 500 meter hoogte, maar doordat de verschillende afstanden meestal in hoger gelegen gebieden starten, begint de race toch al echt op hoogte. Voordeel van deze opzet is dat je geen ronde hoeft te lopen, maar een A naar B tocht loopt.

Compleet programma

Het Montreux Trailfestival biedt veel verschillende smaken aan: een Mxtreme (160 km, 12000D+, start vrijdagochtend 6:00uur vanuit Chateau Chillon), Mxtreme Relay (in tweetallen: loper A start met 70 km, daarna lopen beide lopers samen 20 km en loper B sluit af met 70 km) de MXalps (60 km, 4000D+,  start op zaterdagochtend 8:45uur vanuit Gryon), MXsky (37 km, 2300D+, start zondagochtend 9uur vanuit Leysin), Freddy’s night (15 km night trail, 950D+) en Queen’s night(6 km, 300D+). Tenslotte wordt er ook nog een MXfamily aangeboden: kind loopt 800 meter, daarna loopt ouder 33 km en kind en ouder finishen samen (laatste kilometer). Genoeg smaken dus!

Organisatie

Al die verschillende startlocaties en diverse afstanden maken het organisatorisch gezien een behoorlijke puzzel, maar hier wist de organisatie wel raad mee! Voor elke afstand werden er gratis shuttlebussen aangeboden naar de startlocatie en overal op het parcours en op locatie waren enthousiaste vrijwilligers te vinden. Tevens waren de VP’s dik in orde.

Spannend momentje…

Op zaterdagochtend stond een heel aantal lopers, waaronder ik, helemaal klaar voor de start van de MXalps. Om 7 uur was de shuttlebus al vertrokken, om 7:45uur waren we in Gryon en om 8:45 zouden we mogen starten. Echter, na heel lang en veel mooi weer was de weersvoorspelling voor deze zaterdag dramatisch: veel regen en, erger nog: onweer. In eerste instantie werd de race uitgesteld tot 09:30uur. Om 09:25uur deelde de organisatie mee dat het in ieder geval tot 16:00uur niet verantwoord was om de race te gaan lopen.

Direct kwamen ze met 3 opties: om 16:00uur nogmaals proberen om met de 60km race te starten, niet meer meedoen en geld terug óf meedoen aan de MXsky, die de dag erna zou plaatsvinden. Goede beslissing van de organisatie, zo bleek later, toen het flink onweerde in de bergen. Voor alle lopers was eten en drinken geregeld. De mensen die zondag mee zouden doen werden per shuttle bus weer terug gebracht. De anderen konden in een basecamp (met gratis eten en drinken) wachten tot 16:00uur.

Mijn race

In eerste instantie stond ik ook ingeschreven voor de 60 km. Ik kneep ‘m vrijdag wel een beetje bij het zien van de weersvoorspelling. Regen is wel te doen, maar onweer leek me geen pretje. Nadat de race in de ochtend niet doorging, besloot ik om voor de optie op zondagochtend te gaan. Aanvankelijk was ik best teleurgesteld: je stelt je in op deze race, hebt de voorbereidingen getroffen en na langere tijd wachten gaat het hele feestje dan niet door en mag je weer in het busje terug. (Echter, ik was blij dat de organisatie deze keus maakte. Bovendien hoort dit natuurlijk bij een natuur- / bergsport).

Achteraf gezien had het hele feestje voor mij niet beter kunnen verlopen. Op zondagochtend stond ik weer fris en fruitig aan de start en waren mijn benen en ik er klaar voor. De vooraf gecommuniceerde 34 kilometer werden er ruim 37, maar het was een super route om te lopen en ik werd tweede. Het parcours is afwisselend, relatief veel hoogtemeters en heeft zowel technische als meer runable trails. Het gebied (des Alpes Vaudoises) is amazing. De finish, direct aan het meer is ook gaaf (ideaal om na afloop een duik te nemen!). Enerzijds waren de laatste asfalt kilometers niet heel erg prettig meer, anderzijds was het wel tof om alle aanmoedigen van de boulevard bezoekers in ontvangst te mogen nemen.

Festival

Het Montreux trailfestival is niet alleen trailen. Aandacht is er ook voor eten, drinken en muziek. Meerdere foodtrucks zijn aanwezig (voor deelnemende trailers eigenlijk overbodig omdat de organisatie continu eten aanbiedt..) en gratis concerten worden verzorgd. Daarnaast wordt de link met Queen gemaakt (denk aan muziek bij de start en ‘we are the champions’ bij de prijsuitreiking). Van 1978 tot 1995 heeft Queen de opnames in Montreux gemaakt en sinds 2013 is er ook een museum in Montreux gewijd aan Queen. Tevens staat er een standbeeld van Freddie Mercury aan de Place du Marché. Wellicht een overbodige toevoeging aan het festival, maar de muziek van Queen uit de speakers is nooit vervelend.

Dutchies

Marjolein Bil nam deel aan de 160 km. Zaterdagavond finishte Marjolein sterk met een tweede plek. Peter van der Zon was er om haar te begeleiden én om zelf de Mxsky op zondag te lopen. Voor hem was het 2 weken na zijn fantastische 3e plek bij de Eiger Ultra Trail 101. Hij loopt in Montreux naar een 6e plek. Niet helemaal wat hij gehoopt had, maar alsnog een mooie prestatie. Voor editie 3 verwelkomt de organisatie graag meer Nederlanders. Wij zijn aan het kijken om wellicht een georganiseerde reis naar Montreux te organiseren… Stay tuned!

Splash this around