Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Review: Nathan Journey 25 L

door | 31 mei 2017 | Gear Reviews

Ieder draagt zijn eigen last, maar er zijn er verschillende manieren om daar mee om te gaan. De afgelopen tijd heb ik mijn hebben en houden rondgezeuld in de Nathan Journey. Met een inhoud van 25L is het een forse rugzak die nieuw uit de doos een goede eerste indruk op mij maakte. Een zwarte zak met fancy gele bandjes en opdruk, voldoende stelmogelijkheden en zakken. Niet geheel onbelangrijk: op het eerste oog geen overbodige frutsels en aanhangsels. So far so good.

Pasvorm

Maar goed, first things first. Hoe mooi hij er ook uit ziet, een rugzak moet natuurlijk gewoon goed zitten. Als hij zich niet goed om je bovenlijf plooid dan is het einde oefening. Pasvorm is uiteraard altijd belangrijk, maar zeker bij dit formaat zak waar je al snel een kilo of zeven in meesjouwd. Wil je daar nog een beetje fatsoenlijk mee kunnen rennen, dan moet een en ander gewoon stabiel op je rug hangen. Al moet ik er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat bij tochten waar ik dit soort gewichten meedraag, er ook veel gewandeld wordt. Of laten we het fastpacken noemen, dat klinkt toch een stuk sexyer.

Ja, dit is een indrukwekkende hoeveelheid goodies die je zonder probleem mee kunt zeulen

Indeling

Nu het belangrijkste getackled is, wat kun je waar kwijt?

De rugzak bestaat uit één grote uitvouwbare danwel comprimeerbare zak. In de grote binnenzak zit aan de rugzijde nog een separaat vak en verder een zakje met een rits voor je geld, batterijen en andere belangrijke zaken. De binnenzak is eveneens bereikbaar via een handige rits aan de zijkant van de rugzak. Hiermee zijn ook de spullen onderin bereikbaar, zonder steeds alles uit de rugzak te hoeven halen.

Achterop zitten twee langwerpige zakken. Deze zijn diep, maar relatief smal. Liever had ik hier één grote zak gezien.

Aan de zijkant van de rugzak zitten twee grote zakken waar je je stokken of een flinke portie eten in kwijt kunt. Deze zakken zijn met een beetje lenigheid goed bereikbaar. De zakken zijn tevens groot genoeg om een bidon in te stoppen. Om je stokken hierin op te bergen moet de rugzak echter even af.

Onder aan de rugzak zitten twee straps waar je een matje of slaapzak aan kunt bevestigen. Hier kun je echter ook je stokken dwars inhangen. Zelf heb ik de heel handige elastische snelspanners die bovenop de rugzak zitten, aan de lussen van de straps geknoopt en daar mijn stokken in gehangen. Werkt echt super en je kunt onder het lopen je stokken pakken en weer opbergen.

De brede draagbanden van de rugzak sluiten goed om het bovenlijf en zijn voorzien van twee grote zakken voor drinkflessen met daarop nog twee zakjes voor kleiner spul. De zakken zijn van rekbare mesh, zodat je er lekker veel in kwijt kunt. Aan de bovenzijde van de draagbanden zitten nog twee zakken met een rits. Volgens de opgave past in deze zakken met gemak een iPhone 7 plus, al heb ik eerlijk gezegd geen benul hoe groot deze is. Ik vind het zelf niet fijn om zo hoog tegen je schouder iets stars als een telefoon te dragen. Ik prefereer daar flexibelere spullen die zich enigszins vormen naar de ronding van je schouder, zoals bijvoorbeeld een handvol snickers. Eén van deze zakken is trouwens voorzien van een fluitje voor noodsignalen. Ook heel handig om midden in de nacht een rotte wilde zwijnen mee te verjagen. Al met al dus méér dan genoeg zakken om al je hebbedingetjes in kwijt te kunnen.

“Ik heb de Nathan Journey gebruikt op meerdere dagtochten en tijdens een driedaagse tocht en kan niet anders zeggen dat ik hem met veel plezier heb gedragen.”

What’s more?

  • De rugzak wordt geleverd met een 2L waterzak die in een separaat vak zit opgeborgen. De waterzak kun je dus vullen zonder de hele rugzak overhoop te hoeven halen. De drinkslang is voorzien van een magneetje dat vernuftig aan je borstband klikt. Werkt gewoon goed. Drinkslang eventueel op lengte aanpassen en verder niks meer aan doen.
  • Er wordt een regenhoes bijgeleverd, de rugzak zal dus wel niet waterdicht zijn. Maakt ook niet uit, spullen die droog moeten blijven stop ik toch in waterdichte stuf/compressiezakken.
  • Op de achterzijde zit een zogenaamde daisychain. Deze gebruik je om de afsluitende bovenflap in te haken en verder kun je hier naar believen nog vanalles aan bevestigen. Van koffiemok tot lievelingsknuffel kun je hier lekker laten bungelen.
  • De rugzijde is voorzien van een grotendeels geperforeerde, verwijderbare padding. Deze padding is makkelijk te verwijderen via het vak van de waterzak en kan onderweg ook gebruikt worden om op te zitten.

Plus:

  • De rugzak heeft een goede pasvorm en is middels de borst- en zijbandjes goed op het lichaam vast te zetten. Zo is er ook met volle bepakking prima mee te rennen, zonder dat de rugzak gaat schudden en slingeren.
  • De rugzak is voorzien van voldoende (afsluitbare) zakken om je spullen die je tijdens het lopen nodig denkt te hebben binnen handbereik te hebben.
  • De inhoud is voldoende groot om alle benodigde spullen in mee te nemen om een paar dagen op pad te kunnen gaan.

Minder:

  • Achterop de rugzak had ik liever 1 grote (mesh)zak gezien in plaats van de twee langwerpige zakken.
  • Ik heb de Nathan Journey gebruikt op meerdere dagtochten en tijdens een driedaagse tocht en kan niet anders zeggen dat ik hem met veel plezier heb gedragen. Geen schuurplekken en geen vervelende drukpunten. Als hij eenmaal omhangt dan heb je er bijna geen omkijken meer naar. Alleen af en toe het borstbandje even bijstellen.

Eindoordeel

Qua duurzaamheid zal de rugzak zich verder nog moeten bewijzen, maar dat hij tegen een stootje kan mag duidelijk zijn. Ik ben er mee door dicht struikgewas geslopen en langs rotsen geschuurd, het materiaal kan dit prima aan. Op naar meer avonturen!

Splash this around