Selecteer een pagina

Trailnomade

door | 23 jan 2019 | Home, Nieuws

Ik was gestopt met het lopen van lange afstanden. Geen achtertuin meer met 100 meter hoogteverschil. Te oud. Geen zin. Geen motivering. En nog zowat goede redenen.

Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. De PTL leverde in 2018 zonder degelijke voorbereiding toch nog een mooi resultaat, al was het maar omdat het me emotioneel eindelijk brak. In Griekenland liep ik tegen een paar boeiende projecten aan. En voor ik het wist stond ik voor mijn vijfde Barkley en vijfde PTL ingeschreven, een stevig programma voor 2019. Ik geef toe, het wordt steeds moeilijker om te blijven beweren dat ik geen lange afstanden meer loop. Toch voelt het nog steeds zo.

Weekenden zit je niet op je reet. Ik niet althans. Maar wat doe je dan met weekends in Nederland? Ik verzon een list. Vrijwel ieder weekend bezoek ik nu vrienden overal in Nederland. Deels transporteer ik mezelf daarbij per trein, en deels lopend.

Zo nam ik afgelopen donderdag de trein van Den Haag naar DJ in Utrecht, overnachtte daar en liet bij hem wat kleren en een computer achter in een reistas. Vrijdag treinde ik door naar Hilversum met een rugzakje met loopvoer, een schoon t-shirt, een broek en mijn 5-fingers (zondagse schoenen)…

Hilversum – Arnhem

Zaterdagochtend in alle vroegte startte ik met Jonathan aan een route van Hilversum naar Wageningen via een mix van de UPNL en een gpx-track van Barry van Oven. Een bijzonder mooie route door een bevroren landschap, een fraaie afwisseling van bossen, zandverstuivingen, heide en stukken akkerland, met hier en daar een meertje… Ik was haast vergeten hoe mooi Nederland kan zijn.

Na iets van 68 km was het tijd voor warme chocolademelk in het oude centrum van Wageningen. Jonathan prefereerde een asfaltvariant naar Ede om vanaf daar met de trein terug naar Hilversum te keren. In zijn situatie (gezin met kleine kinderen, een blessuretje en zich voorbereidend op een snelle 100 km binnenkort) een wijs besluit.  

Maar in mijn nieuwe weekendhobby past het om pas op zondag naar huis terug te keren. En bovendien stond Arnhem nog op het programma. Vanaf Wageningen loop je via het UPNL in een kleine dertig km naar de Koningsweg in Arnhem, waar Han woont. Van het stuk Wageningen-Arnhem was helaas niet meer zoveel te zien omdat even na de Wageningse berg de schemer intrad.

Na iets van 13 uur lopen klopte ik aan bij Han en Monique in Arhem, om zondag na een heerlijke sauna en een terugrit per trein naar Den haag (via DJ in Utrecht) mijn weekend te besluiten. Ik voel me een soort trailnomade.

Het moraal van het verhaal

Nederland is een fascinerend trail land. Echt hoogtemeters maken is een beetje geforceerd en technisch terrein is er zover ik weet maar op enkele plekken. Maar overal in Nederland zijn mooie stukken te lopen door prachtige en afwisselende landschappen. De trein is daarbij een zeer praktisch verbindingselement.

Zeker als je met een iets grotere (15-25l) rugzak loopt en bij vrienden mag overnachten zijn ook meerdaagse loperijen een mooie optie. Onderweg naar de sauna met Han kwam ik nabij zijn huis enkele Dieren-Arnhem lopers tegen. Deze MST/NS trail is niet zo heel lang (30 km) en loopt door een verbluffend mooi stuk Nederland, weet ik uit ervaring. In de wintermaanden kun je op deze trail een door de MST op de site geregistreerde snelle tijd neerzetten. Maar er zijn er wel meer van die trails die Han voor MST heeft uitgezet, van NS station naar NS station. 100 km Hoeft dus echt niet om mooie dingen tegen te komen. En zelfs de 30 km routes zijn meestal met wat creativiteit in te korten tot een kilomeer of 15. So wake up, Trailnomads!!

Splash this around