Selecteer een pagina

MudSweatTrails Reizen reizen

Trailweek over de vulkanen van de Auvergne

Van 18 tot en met 23 juni 2022

De Vulkanen van de Auvergne, in midden Frankrijk, zijn niet voor niets UNESCO, beschermd erfgoed. De groene bijna kegelvormige jonge vulkanen zijn hèt icoon voor dit gebied geworden. We ontdekken unieke landschappen waar bossen,vulkanen en bescheiden landbouw harmonisch samenkomen. We lopen afwisselende tochten; over graatjes, door vulkaankraters, tussen intens groene bossen en over bloeiende bergweides. ‘s Avonds doen we ons tegoed aan de Franse streekgerechten.

In samenwerking met 360 Explore organiseren wij begin juni een fantastische trailrunweek in drie aan elkaar grenzende vulkaangebieden in de Franse Auvergne. Gedurende 5 dagen dagen rennen we met maximaal 9 deelnemers over kleine paadjes, door verlaten valleien en over verrassende bergen. De dagafstanden liggen tussen de 15 en 24 km. De maximale hoogteverschillen op een dag zijn 1300 meter klimmen en dalen. We verblijven in een comfortabele gite en hotel op basis van 2 & 4 persoons kamers waarbij ontbijt en diner zijn inbegrepen. Voor een lunchpakket onderweg wordt gezorgd. Ook nemen we tijd voor theorie: veiligheid, navigatie, routeplanning & training.

Tijdens deze trailrunreis is vrijwel alles inbegrepen, behalve de consumpties tijdens het rennen en drankjes in de accommodaties. Transfers gaan met onze eigen minibus of auto.

Dag 1, Welkom in de Auvergne.

Op eigen gelegenheid vliegen of carpoolen we naar Clermont-Ferrand. Een korte rit breng ons naar Mont-Dore. Een gezellig oud kuuroord in de besloten vallei onderaan de Puy Sancy, waar we in een klein familie hotel verblijven. ‘s Middags hebben we de tijd voor de ‘Tour de Cappucin’, een korte trail op het plateau met uitzicht op de omliggende massieven.

10 km, 600d+, 2 uur

Dag 2, Puy de Sancy, de hoogste vulkaan.

Over de steile Col de Courre verlaten we de besloten Sancy Vallei. We lopen door een reservaat waar glooiende hellingen, kleine bossen, riviertjes elkaar afwisselen.

Hier en daar liggen nog vulkanische ‘bommen’. Langzaam stijgen we naar de graat die uitkomt op de Puy de Sancy, het hoogste punt van midden Frankrijk. We hebben uitzicht op de eindeloos groene bossen van de Limousin. Terug in Mont-Dore hebben we zeker nog tijd voor één van de vele terrasjes voor we aan tafel gaan.

24km, 1410mD+, laagste punt 1130m, hoogste punt 1850m, 6 uur

Dag 3, Puy de Dome, Puy de Come, de symbolen van het gebied.

Vandaag staan de iconen van het gebied op het programma. De meest recente vulkaan is slechts 10.000 jaar oud. Het zijn mooie groen beboste perfecte kegels, niet voor niets UNESCO beschermd. We klimmen via een oud romeins pad de Puy de Dome op. Hier hebben we een prachtig zicht op de rest van de route. Onze trail doorkruist kraters, grotten, beukenbossen en bergweides. ‘s Avonds doen we ons weer tegoed aan lokale specialiteiten in Mont-Dore.

24 km, 1260m D+, laagste punt 960m, hoogste punt 1450m, 6 uur

Dag 4, Tour de Puy Basseriou en z’n vallei.

Na ons ontbijt verlaten we Mont-Dore en rijden we naar de Cantal. We maken een mooie tocht over een wilde graat, door vochtige naaldbossen, over de weides van de lokale Salers koeien en steken wat kleine riviertjes over. Misschien zien we gemzen en herten. Aan het eind van de dag nemen we onze intrek in een Gite d’etappe, waar ook weer uitstekend voor ons gekookt wordt.

18 km, 900mD+, laagste punt 890m, hoogste punt 1590m, 5uur

Dag 5. UTPMA dag, over het parcours van de Ultra Trail de Puy Mary.

De UTPMA is de lokale variant van de UTMB. Vandaag verkennen we een deel van het parcours. Vanuit onze gite volgen we de graat om op de Puy Mary, het hoogste punt van de Cantal uit te komen. We doorkruisen een paar diepe, voormalige gletsjerdalen met kleine dorpjes en bloeiende bergweides. De trail loopt langs grillige rotspartijen, gestolde lava van 6 miljoen jaar oud. ‘s Avonds eten we weer een goed Frans lokaal menu in onze gite.

24km, 1400mD+, hoogste punt 1780m , laagste punt 1000m, 6-7h

Dag 6. Terugreis (en voor de liefhebbers……)

Voor hen die niet willen uitslapen staat er nog een ‘morning-run’ op het programma om nog één keer van het gebied te genieten. Ochtendzon en natte schoenen van de dauw. Gezamenlijk ontbijten we met de uitslapers om daarna weer terug te rijden naar Clermont-Ferrand. Met een hoop extra ervaring kunnen we de trailzomer tegemoet kijken.

10 km, 300d+, 1,5 uur.

NB. Weersomstandigheden en de condities van de trails kunnen het programma beïnvloeden. Eventuele aanpassingen mogelijk.

Dit wordt een prachtige trailweek. Per dag rennen we 12 tot 25 kilometer door het landschap. De paden zijn afwisselend, het hoogteverschil is niet al te groot. We proberen zo veel mogelijk van de route te rennen, maar zullen, zeker als het stijgt, ook veel “power walken”. De hoogteverschillen zijn maximaal 1300 meter stijgen en dalen op één dag. We wisselen de langere en de kortere dagen af. We nemen zeker ook de tijd om alle ‘in en outs’ van trailrunning in de bergen te bespreken.

Regen of hoge temperaturen en felle zon kunnen de omstandigheden zwaarder maken of voor routeaanpassingen zorgen. We eisen dan ook dat je elke dag beschermende kleding in je hardlooprugzakje mee draagt. Bij hoge temperaturen is het belangrijk veel te drinken en moet je misschien wat extra drinken mee nemen. We overnachten in een comfortabele gite en een hotel waar we ook het ontbijt en avondeten nuttigen.

Jij bent een geoefende trailrunner. Je wilt graag in de bergen te rennen en daar meer ervaring opdoen. Je schuwt actieve dagen niet, want je zult minstens vier uur per dag onderweg zijn. Je realiseert je dat het hier om een groepsreis gaat, en niet om een wedstrijd. Je bent dan ook bereid om je sociaal op te stellen en af en toe op andere deelnemers te wachten. Je vindt het leuk om tijdens het hardlopen ook te genieten van het uitzicht, een verhaal over de omgeving of een terrasje. Je ziet deze reis als een hoogtepunt van het trailrunjaar of je gebruikt deze trailrunweek als voorbereiding op een bergtrail later in het seizoen. Je kunt dan ook niet wachten tot de trailweek begint!

 

Voor deze Trailweek kun je inschrijven voor 915 euro per persoon.

Heb je nog vragen? Mail naar basecamp@360explore.com.

Wil je direct inschrijven dan kan dit via de website van onze partner in bergreizen 360 Explore.

Deze reis wordt uitgevoerd door 360° Explore. Alle 360° Explore reisgidsen zijn opgeleide UIMLA mountainleaders om veilige routes midden door de natuur te gidsen. Je boekt de reis direct bij 360° Explore, zij zorgen voor de juiste uitvoering van deze reis net zoals MudSweatTrails dat zou doen. We bemiddelen alleen in het boeken van de reis en hebben verder geen invloed op de uitvoering van de reis. Na het klikken van boek deze reis kom je op de boekingspagina van 360° Explore. De bevestiging en informatie krijg je dan ook via onze samenwerkingspartner 360° Explore.

Buiten de reissom

  • We reizen op eigen gelegenheid en kosten naar Mont-Dore (of vliegen) naar Clermont Ferrand, op 9 uur rijden van Utrecht. Ter plekke hebben we de beschikking over een minibus. Om met elkaar de heen- en terugreis af te stemmen en samen rijden te vergemakkelijken openen wij bij genoeg reisgenoten een reizigers appgroep.
Splash this around