Selecteer een pagina

Treffle à quatre feuilles (RR)

door | jan 26, 2017 | Nieuws

Er hangt een breed wit lint aan een hek, midden in een witte wereld van sneeuw. Plompverloren, als gebruikt wc-papier, drogend aan een rek, wachtend op hergebruik.

Treffle à quatre feuilles, 42 km, racereport​

Mijn fantasie gaat met mij op de loop. Er hangt een polaire sfeer, bij temperaturen die bij de start onder – 10 uitkomen. Op de noordhellingen ligt soms nog een flink pak droge sneeuw. Het lint is geen drogend wc-papier, realiseer ik me als ik het logo van een hardloopmerk op de sliert zie afgebeeld. Ik snap meteen dat het versiersel mij de weg wijst. Stijlvol, wit op wit.
De route vinden is altijd een uitdaging voor me, als loopclub ‘Courir pour le plaisir’ een wedstrijdje organiseert in Olne en omgeving. Gelukkig worden vandaag tijdens de Treffle à quatre feuilles, (NL: Klavertje vier) de witte linten aangevuld met pijlen op de grond… van witte kalk. Welkom in de wereld van de  Waalse logica.
De sfeer in Olne is altijd ok. Een startlocatie met goed volk, een laag inschrijfbedrag, een gedreven organisatie, eten en drinken aan de finish. Belgen weten hoe ze een wedstrijdje moeten organiseren.

Naast de temperatuur van vandaag is de trailfactor een minpunt bij een start in Olne. Je moet niet bang zijn voor een paar kilometer asfalt in de Treffle. Maar zondag doet de sneeuw het asfalt enigszins vergeten. Deelnemers lopen vier rondes van het klaverblad, 12, 11, 10 en 9 kilometer. Handig voor mensen die aan het begin van het seizoen nog niet klaar zijn voor de 42 km. Je kunt ook na 12, 23 of 33 km onder de douche stappen.

Mooi dat een organisatie met beperkte middelen voor weinig geld een basale wedstrijd kan neerzetten, het heeft altijd iets sympathieks om hier te lopen, al zie ik het enigszins saaie parcours vooral als een mentale uitdaging.

Aan de start en aan de finish loop ik Hagrid tegen het lijf. Hij is twee meter lang heeft een woeste tronie en ziet er gevaarlijk uit, maar doet geen vlieg kwaad. Het leken Hagrid ideale omstandigheden om zijn Yaktrax sneeuwkettingen eens uit te proberen. Ik zie ze als een verfrommelde mix rubber en ijzerdraad onder zijn maat 49 schoenen gefixeerd en kan me niet voorstellen dat het prettig loopt, maar Hagrid heeft ze al die jaren nooit hoeven gebruiken, dus moest het er vandaag maar eens van komen. De reus houdt het twee rondes vol op de Yaktrax. Daarna loopt hij nog een rondje, maar ronde vier laat hij voor wat het is, hij hoeft niet zo nodig 42 km te lopen. Ik moet dat wel zo nodig.

Ik vermoed dat ik ruim vier uur en een kwartier deed over de vier rondes. In de uitslagen vond ik mezelf niet terug, maar Hagrid wel. Walen en uitslagen… Ach het went, zeggen ze.

Splash this around