Selecteer een pagina

Verduijn (NL) wint Skyrunning UK series

door | okt 24, 2016 | Nieuws

Het Skyrunnen in Groot-Brittannië staat inmiddels alweer drie jaar op de kaart. Doordat de gemiddelde berg relatief laag ligt (onder de 1.000m hoogte), zoeken de Britse race organisatoren vaak naar een hogere technische moeilijkheidsgraad en hoog totaal aan hoogtemeters. Dit betekent dat de Britse skyrunning races over het algemeen meer klim- en klautervaardigheden vereisen en een zekere bekwaamheid in het belopen van rotsvelden, ongelijke paadjes, moerasachtige stukjes, en (erg) steile grashellingen. Ideaal terrein dus voor flatlanders!

In 2016 is er voor het eerst een serie van gemaakt, de Skyrunning UK series. Vanwege het kleine aantal races is het klassement een mix van disciplines, dat wil zeggen dat punten in een verticale race evenveel meetellen als punten in een Skyrace of Sky Ultra. Om mee te doen aan de series, moet je minimaal 4 races voltooien (waarvan de beste 4 meetellen).

Bjorn Verduijn, oorspronkelijk van Texel, is één van de Nederlanders die zich daar dit jaar op heeft toegelegd. Na een sterk winterseizoen op de toerskies – 3e bij NK, deelname EK Skimo en 2e in Skimo Scotland series, heeft hij zich gericht op het Britse Skyrunning circuit. Björn woont al een aantal jaren in Schotland, en heeft daar als laaglander in het Schotse hoogland veel ervaring en bergconditie opgebouwd. Een optimale voorbereiding op het circuit! Dit blijkt uit de resultaten: tweede bij the V3K in Wales, derde in de Peak Skyrace in Engeland, en twee keer in de top 10, bij Lakes Sky Ultra (Engeland) en de Mourne Skyline MTR in Noord-Ierland. Hiermee heeft hij een voorsprong van 12 punten weten op te bouwen op zijn directe tegenstanders en daarmee de eerste Skyrunning UK Series beker weten te winnen.

Dat laat toch zien dat het Skyrunning onder de Nederlanders niet alleen leeft, maar door specifieke training ook daadwerkelijk vruchten afwerpt!

Meer over de Skyrunning UK series

Splash this around