Selecteer een pagina

Voorbeschouwing IAU Trail World Championships 2017 Badia-Prataglia (Italië)

door | jun 8, 2017 | Nieuws, Voorbeschouwing

Het is aftellen geblazen naar het 7e IAU Trail World Championships wat aanstaande zaterdag 10 juni wordt gehouden in Italië. Het IAU WK Trail wat dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, meer een warming up voor het trailseizoen is dan een cooling down. Wellicht is daarom gekozen voor een kortere afstand en laten toch wel veel aansprekende atleten dit WK links liggen?

Werd er de vorige twee jaren nog gekozen voor een afstand van rond de 85 km, nu is de Trail Sacred Forests over 49 km en 2.700 hoogtemeters het toneel voor het WK. De route van deze race loopt door het Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi in de Apennijnen ten oosten van het Toscaanse Florence en op de grens van de regio’s Toscane en Emilia-Romagna.
We schreven al eerder een artikel over de samenstelling van de Nederlandse heren- en damesploeg, maar nu is het tijd om in te zoomen op de kanshebbers voor de wereldtitel. Wie volgen namelijk de kampioenen van Gerēs 2016 op? Wie worden de opvolgers van Louis Alberto Hernando Alzaga (Spanje) en Caroline Chaverot (Frankrijk)? Wie, van de deelnemers uit de meer dan 40 verschillende landen?

De kanshebbers heren

  • Luis Alberto Hernando Alzaga (Spanje); zilver in Annecy 2015, de titel in Gerēs 2016 en de wereldkampioen Skyrunning 2016. Kan hij zijn titel prolongeren? Louis Alberto heeft dit jaar nog geen aansprekende uitslagen gelopen, maar ongetwijfeld zal hij erop gebrand zijn om zijn titel te prolongeren.
  • Nicolas Martin (Frankrijk); de concurrentie voor Luis Alberto zal vooral uit Franse hoek komen. Vorig jaar waren de nummers 2 t/m 5 namelijk afkomstig uit Frankrijk, waarbij Nicolas Martin de Franse gelederen aanvoerde. Werd dit jaar al 3e in de 46 km lange Trail du Ventoux
  • Sylvain Court (Frankrijk); nog zo’n sterke loper afkomstig uit het land van wijn en stokbrood. Pakte twee jaar geleden in Annecy de wereldtitel en werd vorig jaar 3e in Portugal. Werd 7e bij de eerdergenoemde Trail du Ventoux, maar is een kampioensschapsloper bij uitstek die in zo’n kampioenschap altijd net wat meer kan.
  • Marco de Gasperi (Italië); thuisloper en klinkende naam op vooral de kortere afstanden. Zesvoudig (!) wereldkampioen berglopen, maar ook een man die menig duel uitvocht met Killian Jornet in de klassieker Zegama Aizkorri.

Andere outsiders: Ludovic Pommeret (Frankrijk), Cody Reed (Verenigde Staten), Tiago Aires (Portugal), Andrew Tuckey (Australië), Etienne van Gasse (België), Henry Ansio (Finland) en Tim Pleijte (Nederland).
Als ploeg heeft vooral Frankrijk de sterkte papieren, zij zijn (in tegenstelling tot andere traillanden) op volle oorlogssterkte afgereisd naar Italië. Verder tippen wij Spanje, thuisland Italië en de Verenigde Staten. Frankrijk werd vorig jaar in Portugal wereldkampioen met de herenploeg. Nederland eiste daarin de 10e plaats op.

De kanshebbers dames

  • Nathalie Mauclair (Frankrijk); wereldkampioen 2015 van Annecy, vorig jaar wat van de radar geweest buiten een 4e plaats op het WK in Portugal en de 2e plaats in de Marathon des Sables na, maar zij was toch echt dé vrouw van 2015 en dat zal ze toch echt nog niet verleerd zijn… Door het ontbreken van titelverdedigster Chaverot de aangewezen kopvrouw van de Franse ploeg.
  • Azara Garcia de Los Salmones (Spanje); ging er vorig jaar in Portugal toch wel verrassend met het zilver ervandoor, maar liet dit jaar met winst in de Transgrancanaria zien zeker geen eendagsvlieg te zijn. Kan zij herhalen wat ze vorig jaar oktober in Portugal liet zien?
  • Ragna Debats (Nederland); onze trots met haar prachtige bronzen plak op het WK 2016. Is wederom kanshebster op het podium (wellicht zelfs meer?) en laat zien dat wij Nederlanders inmiddels mee kunnen doen om de prijzen in dit soort wedstrijden. Is dit jaar wederom al lekker op dreef met mooie klasseringen in de Skyrunner World Series in de Yading Skyrun in China (2e) en de Transvulcania Ultramarathon (4e), won de 70 kilometer lange Ultra Fiord Patagonia Chili en werd ze ook nog eens Wereldkampioene Sneeuwschoenen in het Amerikaanse Saranac Lake.

Andere outsiders: Kathrin Götz (Zwitserland), Megan Roche (Verenigde Staten), Lisa Borzani (Italië), Joanna Meek (Groot-Brittannië), Anne-Lise Rousset (Frankrijk), Gemma Arenas (Spanje) en Karin Freitag (Oostenrijk).

In de landenstrijd gaat de aandacht vooral uit naar Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Italië. Wie gaat hier de titel pakken? Weer de Franse dames net zoals vorig jaar? En wat kan de Nederlandse damesploeg? Eindigen zij hoger dan de 9e plaats van vorig jaar?
Voor de landenklassering gelden de 3 best geklasseerde atleten per land, per geslacht mee. Mocht een team meer dan 6 lopers hebben deelnemen dan moeten (vooraf) keuzes worden gemaakt welke atleten meelopen voor de landenklassering en welke niet.
Het startschot voor het WK zal a.s. zaterdag om 8.00 gegeven worden. De eerste finishers worden ergens tussen 12.00 en 13.00 verwacht. Wij zullen via onze Facebook-pagina het verslag in de ochtend oppakken totdat in ieder geval beide podia en onze eerste Nederlandse heer en dame binnen is.

Splash this around