Selecteer een pagina

MudSweatTrails Materiaalmateriaal

Voorbeschouwing Tecnica MaXi Race

door | mei 24, 2016 | Voorbeschouwing

Het is inmiddels eind mei. Het voorjaar raakt aardig op stoom en de sneeuw in de Alpen trekt zich steeds verder terug. Dus tijd voor het nieuwe trailseizoen!

Aanstaande zaterdag meteen met een race op het programma die er (voor de Nederlanders) toe doet. De Tecnica MaXi Race rondom het meer van Annecy, Frankrijk. Vorig jaar nog het toneel van het IAU WK Trail en nu is deze 6e editie de eerste kwalificatiemogelijkheid voor de Nederlandse trailers om zich te kwalificeren voor het IAU WK Trail in Portugal wat op 29 oktober over een afstand van 86 km met 5.000 hoogtemeters gehouden zal worden.

Zaterdag zullen de eerste 2 Nederlandse heren en de eerste Nederlandse dame zich toevoegen aan het Nederlandse team wat op dit moment bestaat uit de hoogste finishers van het vorige WK Huub van Noorden en Susan van Duijl. Het volgende kwalificatiemoment zal vervolgens de Zugspitze XL Trail zijn welke op 18 juni in de Duits/Oostenrijkse Zugspitze-arena gehouden zal worden. Ook daar kwalificeren zich 2 mannen en 1 vrouw, waarna de laatste 2 overgebleven plaatsen (1 heer en 1 dame) door aanwijzing zullen worden ingevuld. Een uitgebreid resumé over deze procedure is eerder op onze site verschenen.

De Tecnica MaXi Race Annecy dus. Over een afstand van 85 km en met 5.200 hoogtemeters slingert het parcours zich in een grote ronde om het meer van Annecy. Een race door het middengebergte met als hoogste punt de Roc Lancrenaz na zo’n 58 kilometer op een hoogte van 1.666 meter.

De weersvoorspellingen zijn op het moment van schrijven nog wel enige reden van twijfel. Door de organisatie wordt namelijk al gefluisterd over onweer en sneeuw op de toppen. Iets wat uw schrijver echter niet kan rijmen met de voorhanden zijnde weersvoorspellingen, maar iets wat zeker nauwlettend door ons gevolgd en verslagen zal worden. Grote voordeel in deze is het de starttijd van de race, namelijk 3.30 uur zaterdagochtend. Mocht het, zoals voorspeld, warm en onweersachtig worden dan zullen de buien hopelijk wel even op zich laten wachten tot een groot deel van de lopers gefinisht is.

Vorig jaar is de Tecnica MaXi Race door de Franse loper Sylvain Court gewonnen in een tijd van 8 uur en 15 minuten. Daarmee werd hij dus wereldkampioen. Bij de dames ging deze eer eveneens naar een inwoner van het land van kaas, wijn, stokbrood en de trail namelijk Nathalie Mauclair in een tijd van 9 uur en 30 minuten. Zij finishte daarmee een tweetal minuten achter beste Nederlander Huub van Noorden (22e plaats). Beste Nederlandse dame werd toen dus Susan van Duijl op de 166e plaats overall (49e dame) in een tijd van 12 uur en 38 minuten.
Deze tijden bezien zal de kop van het veld al ergens begin van de middag gefinisht zijn. Een mogelijk warmte-onweer kan daarmee hopelijk ontlopen worden.
Ondanks het feit dat deze wedstrijd een kwalificatiemoment is voor het komende WK is het aantal Nederlandse deelnemers beperkt. Slechts 5 weten we er op de startlijst terug te vinden. Voor ons een goede reden om ze allemaal te noemen en waar mogelijk van enige toelichting te voorzien.

Ja, dit is een indrukwekkende hoeveelheid goodies die je zonder probleem mee kunt zeulen

Deelnemers

Deelnemersveld NL-heren

  • Tim Pleijte; de Nederlands kampioen trailrunning 2015 en de man met de ervaring op het parcours van Annecy. Vorig jaar was hij namelijk afgevaardigde van het Nederlandse team en finishte hij op de 68e stek in een tijd van 10 uur en 22 minuten.
    Het seizoen 2016 begon voorspoedig voor Tim met een onbetwiste winst in de loodzware editie van Trail by the Sea. Hier liet hij al zien wat zijn ambities voor dit jaar zijn, namelijk kwalificatie via de MaXi Race voor het WK Trail. Helaas gooide een hamstringblessure roet in het eten waardoor hij 3 weken, nagenoeg, niet heeft kunnen trainen. Nadat hij, na de gedwongen rust, de trainingen echter weer op kon pakken verliep alles voorspoedig. Zoals hij zelf stelt is hij voor zaterdag wellicht niet helemaal de 100% die hij had gehoopt, maar voor zijn gevoel zit hij toch wel rond het niveau van vorig jaar. Naast het feit dat Tim weer een jaartje verder is in zijn trainingen kan deze atleet van team Salomon Nederland ook een aantal langere trails van vorig jaar aan zijn racevest met ervaring toevoegen. De Ice Trail Tarentaise (EK Skyrunning 2015) en de Goretex TransAlpine-Run (die hij samen met mede Salomonloper Michel Buijck finishte) zijn daar de beste voorbeelden van.Belangrijkste reden voor Tim om voor de MaXi Race te kiezen i.p.v. de Zugspitze XL Trail voor de WK-kwalificatie is de parcourskennis door de deelname van vorig jaar. Hiermee hoopt hij het verschil te maken. Dit in combinatie met zijn vertrouwen in zijn huidige vorm zal tot een verbetering van de 10 uur en 22 minuten van vorig jaar moeten leiden en daarmee mogelijk ook tot de kwalificatie.
  • Arjan van Binsbergen; een vrije nieuwe, een voor velen wellicht wat onbekende, loper aan het Nederlandse trailfront. Vanaf 2014 terug te vinden op de trails en zijn groeicurve is indrukwekkend te noemen. Zo noteerde hij vorig jaar een 7e plaats in La Montagn’Hard (104 km / 8.200 D+) en een prima finish in de UTMB net binnen de 35 uur op een 291e plaats. Bijzondere prestatie die eigenlijk niet in dit kader thuishoort, maar die we nog wel even genoemd willen hebben, is zijn Nederlandse titel op de 24 uur van Steenbergen met 208 km. Arjan is dus behoorlijk allround te noemen en vooral ook ambitieus. Naar eigen zeggen wil hij ‘hardlopend over bergtoppen naar de wereldtop!’. Een ambitie die hij dus niet onder stoelen of banken steekt en met behulp van sponsoren (die hem bijvoorbeeld in staat stellen om in een zogenaamde ‘High Altitude Ruimte’ te trainen) wil hij die wereldtop bereiken.Eerste tussenstop van hem dit jaar richting een tweede UTMB en (na kwalificatie) WK in Portugal was de Transgrancanaria van begin maart. Daar bereikte hij in een tijd van 19 uur en 21 minuten plaats 89.
  • Patrick Franken; medeoprichter van Mudsweattrails, Limburger en Nederlands Kampioen marathon 2009 (2.32uur) verlegd sinds een aantal jaren de focus wat meer naar de langere afstanden. Zo liep hij in 2014 de Zugspitze XL Trail in een tijd van 13 uur 11 minuten met een verdienstelijke 32e plaats en won hij vorig jaar (net voor die andere MST-man Marc Weening) de eerste editie van de Vaalserberg Trail. Wat kan Patrick op het parcours rondom Annecy? De tijd zal het leren…
  • Hendrik Schram; een voor ons volledig onbekende loper, waarvan enig zoekwerk een finish in de MaXi Race van vorig jaar oplevert. Zijn tijd was toen 13 uur en 46 minuten en zijn plaats de 321e. Op basis van die gegevens zal kwalificatie voor de WK in dit gezelschap een uitdaging zijn, wellicht is hij een ‘dark-horse’?

Deelnemersveld NL-dames

NL-dames? Nee NL-dame. Er staat namelijk maar één Nederlandse dame op de deelnemerslijst die dus bij finish meteen verzekerd is van een ticket.

  • Marjolein Bil; sinds vorig jaar woonachtig in Zwitserland waar ze met steun van het BTK Trailteam aan de weg timmert van haar loopcarrière, maar ook een trainingslocatie in de bergen en coaching bedrijf. Activiteiten die haar in 2015 toch wel van de grootse prestaties uit 2013 en 2014 hebben gehouden. Desalniettemin finishte ze vorig jaar de UTMB (net onder de 41 uren), de Ice Trail Tarentaise, een loodzware (door sneeuw en kou) Zugspitze Ultratrail en eveneens de Tecnica MaXi Race en was ze goed onderweg naar een finish van de illustere Tor des Géants totdat die race door de slechte weersomstandigheden werd afgebroken.
    Haar 2016 seizoen begon met een finish tijdens de TransGranCanaria 125km. Haar klassering liet zien dat ze niet in haar goede doen was. Te smalle trainingsbasis en een vermoeid lijf en geest waren daar debet aan. De fase tussen de Transgrancanaria en de MaXi Race verliepen ook niet al te vruchtbaar door een chronisch compartimentsyndroom in beiden benen. Die problemen lijken nu echter verleden tijd waardoor ze de afgelopen weken toch nog aan enige trainingsbasis heeft kunnen werken. En met hoge bergen in je ‘achtertuin’ snijdt dat meteen hout.Ondanks dat ze ver van de topvorm van het verleden is kijkt ze enorm uit naar de MaXi Race. Een mooie opstap naar de rest van haar seizoen waarbij races als Ronda del Cims, de 4K Alpine Endurance Trail (tegenhanger Tor des Géants) en natuurlijk (na kwalificatie) het IAU WK Trail in Portugal een hoofdrol mogen gaan vervullen.
  • In totaal zullen zaterdag (en zondag) zo’n 6.000 lopers over diverse afstanden en (estafette)wedstrijden de strijd aangaan rond het meer van Annecy. In tegenstelling tot de ijzersterke WK-bezetting van vorig jaar is het deelnemersveld dit jaar wat minder sterk te noemen. Meer dan 95% van het veld bestaat uit Franse lopers en daartussen vinden we niet zo veel aansprekende namen. Het internationale belang van deze wedstrijd is vrij klein te noemen en daarom zoomen we niet verder in op mogelijk kanshebbers voor de overwinning.

“Ik heb de Nathan Journey gebruikt op meerdere dagtochten en tijdens een driedaagse tocht en kan niet anders zeggen dat ik hem met veel plezier heb gedragen.”

Het gaat ons immers om die WK-tickets en daar zullen we zaterdag via de social media verslag van doen. Met natuurlijk ook een schuin oog naar de verrichtingen in de hoogste regionen. Wellicht kan daar wel een Nederlander meespelen.

Website Maxi Race Annecy
Video impressie Maxi Race Annecy

Splash this around