Selecteer een pagina

Bergen op Zoom Trail

door | apr 6, 2016 | Nieuws

Eigenlijk altijd wanneer ik Zeeland via de A58 in of uit rijd, vraag ik me het volgende af: Goh dat bos bij Bergen op Zoom, daar kun je vast mooi lopen?! Maar om er daadwerkelijk te gaan lopen, daarvoor heb je soms een zetje nodig. Toen een paar maanden geleden bekend werd dat Edwin Hakvoort en Marjolein Bil van BTK Events er de eerste BOZ trail zouden organiseren, betekende dat voor mij het laatste zetje. Het bosgebied bij Bergen op Zoom had een grote aantrekkingskracht op de Zeeuwen. Enkele loopmaatjes hadden al toegezegd en er liepen veel andere provinciegenoten mee!

Bij de BOZ Trail kan je kiezen uit twee afstanden, de 15km en de 25 km. Ik had me aangemeld voor de 25 km, met het oog op mijn eerstvolgende hoofddoel de Maxi-Race in Annecy. Hiervoor heb ik de afgelopen periode een trainingsblok gehad dat eigenlijk doorloopt tot aan de wedstrijd. Als tussendoortje liep ik begin maart samen met teammaat Pascal van Norden de 6uur van Stein Ultraloop. Het doel was om daar 2 marathons te lopen binnen 6 uur. (In Annecy loop je ongeveer dezelfde afstand, als ik dat in de benen heb kan de focus daarna meer op de hoogtemeters) Pascal slaagde ruimschoots in deze missie, ik kwam enkele meters tekort. Over de afstand maakte ik me dus geen zorgen meer en ik keek al uit naar de komende trainingen en trails die specifieker zouden worden. Helaas raakte ik in de week na Stein geblesseerd aan mijnhamstring waardoor ik een leuk uitstapje naar het NK Cross kon vergeten en de Vuurtorentrail op Ameland moest ik laten schieten. Na ongeveer drie weken met weinig trainingen ben ik nu aan het opbouwen. Maar de 25km BOZ trail kwam te vroeg. Marjolein dus lief aangekeken en mijn nummer om kunnen zetten naar de 15 km.

De 25 km start om 14:00 en een half uur later mochten wij van de 15 km aan de slag! Vanaf de start is het gelijk Michel Buijck die de koppositie pakt om er een snelle trail van te maken. Ik volg hem met in mijn spoor Tim van den Broeke. Drie teammaten aan kop, hoe mooi kan het zijn? Net als ik is ook Tim van den Broeke op de weg terug na een blessure. Michel Buijck is in training voor de 6uurs van Steenbergen.

De trail start via een leuke singletrack, al snel kom je uit langs een spoorbaan, we steken over en lopen daarna een tolpoortje door. Knarsend geluid van het draaihek, doet eerlijk waar pijn aan je oren! Hier gaan we gelijk steil een oude vuilnisbelt op. Nu is het een mooie trail heuvel geworden, het steile wordt minder maar hij blijft vlas plat omhoog gaan. We maken een mooie ronde over de bult en duiken aan de achterzijde snel naar beneden. Ik laat die mannen even razen want ik wil nog geen risico nemen met mijn hamstring in de afdaling. We verlaten de vuilnisbelt weer door een even fijn draaihek en gaan het bos in. Via meerdere brede bospaden komen we bij de A58, het viaduct is een echte kuitenbijter. Daarna het volgende bosgebied in, weer bospaden, voornamelijk droog. Af en toe wat modderig. Na zo’n 6 km komen we bij de splitsing van de afstanden. Wij gaan linksaf een mooie singletrack in. Bos aan de ene hand, mooie vennen aan de andere. Prachtig lopen dit stukje. Overigens is Michel nog steeds het tempo hoog aan het houden, Tim en ik kunnen niet veel meer dan volgen.

Na een lus komen we terug bij de A58, het viaduct, de vuilnisbelt. Ligt het aan mij of lijkt ie in de tussentijd gegroeid? We komen bij het spoor als net de slagbomen naar beneden gaan. Dan maar een rustmoment, drie keer uitpuffen, de slagbomen gaan alweer omhoog en Michel geeft gas. Ik ga er maar direct achteraan want het gaat harder dan voor onze rustpauze. Hierna volgen we de singletrack via het spoor weer maar lopen niet naar de start/finish. We maken nog een extra ronde. Persoonlijk vind ik dit het mooiste stuk, we lopen op een mountainbike route en het gaat continu naar boven en beneden. Het gaat steeds om kleine hoogteverschillen, voortdurend word je verrast. Stukjes zand, boomwortels, bochten, afdalingen, scherp draaien, omhoog, nog steiler, veel afwisseling. Dit is echt gaaf! Na een paar kilometer is de pret helaas voorbij. We komen uit bij de finish, de groep is nog compleet en we besluiten samen over de streep te gaan.
Als toetje krijgen we nog wel een water passage tot heup hoogte!

Alles samen maakte dit een mooi dagje uit, lopen in een mooi gebied. Verrast worden door een leuk laatste gedeelte van het parcours. Lopen met je teammaten en samen op het podium mogen klimmen! De start finish locatie was erg leuk, op een eilandje naast Brasserie de Berk.

Splash this around