Selecteer een pagina

Debats (NL) schrijft historie bij Trail World Championships

door | okt 31, 2016 | Nieuws

Ragna Debats heeft zaterdag 29 oktober historie geschreven door tijdens het 6e IAU Trail World Championships in het middengebergte van het Geres/Transboundary Biosphere Reserve in het noordoosten van Portugal het brons te pakken. Een kleine 300 lopers uit 37 landen stonden hier afgelopen weekend aan de start van het WK. Debats finishte de race over 85 kilometer met 5.000 hoogtemeters in Arcos de Valdevez na 9 uur, 47 minuten en 38 seconden. De in Spanje woonachtige Nederlandse zet met deze prestatie de kroon op een fantastisch seizoen. Zo sloot zij dit jaar de Skyrunner World Series al af met een 4e plaats.

Trailrunning

Om de prestatie van Debats in het juiste licht te zetten moet gekeken worden naar het complete plaatje van de sport trailrunning. Trailrunning is een sport die in de bergen plaatsvindt. Daarmee zijn wij Nederlanders natuurlijk niet rijkelijk gezegend.
Zo finishten bijvoorbeeld voor Debats de dames Caroline Chaverot (Frankrijk) en Azara Salmones (Spanje). Hun voorsprong op Debats bedroeg slechts enkele minuten. Frankrijk, Spanje en Italië zijn bij uitstek landen waar de trailsport wordt uitgeoefend. Zo is de sport in Frankrijk bijvoorbeeld groter dan de wegatletiek, zeker wat betreft commercieel belang!

Groeiend

Dat trailrunning in Nederland groeiende en groeiende is staat als een paal boven water. Waar tot een jaar of 7 geleden slechts enkele wedstrijden op de Nederlandse kalender stonden, vonden er bijvoorbeeld dit weekend niet minder dan 3 wedstrijden plaats. O.a. het NK Trailrunning (onder de vlag van de Atletiek Unie) tijdens de door MudSweatTrails georganiseerde Duinentrail in Schoorl. Geordie Klein en Kim Mulder pakten daar de titel in de race over 37 kilometer.

Door diverse organisaties wordt de trailsport in Nederland al jaren verder geprofessionaliseerd. Zo noemden we al de enorme toename in het wedstrijdaanbod, maar ook zaken als trainingen en workshops, specifieke sportmedische testen, en georganiseerde groepsreizen naar internationale evenementen horen daarbij.

Vaker en vaker trekken Nederlanders naar de Ardennen en ook naar de Alpen om daar deel te nemen aan sterk bezette internationale wedstrijden. Wedstrijden over soms honderden kilometers met extreme hoogteverschillen, maar ook specifieke races zoals een Vertical Kilometer (een wedstrijdvorm waarin 1.000 stijgende hoogtemeters over een zo kort mogelijke afstand moeten worden overwonnen). Steeds vaker lopen diezelfde Nederlanders behoorlijk mee in de klassementen van dit soort internationale wedstrijden met de prestaties van Oranje tijdens het IAU Trail World Championships in Portugal als absoluut hoogtepunt.

Klassement

6 Nederlandse mannen en 4 Nederlandse vrouwen stonden zaterdag 29 oktober om 5.00 aan de start in Portugal. Van de 10 haalden 9 de finish.

Beste Nederlandse man werd Huub van Noorden (Team Scarabee) met een 22e plaats in 9.33.20. Van Noorden gaf daarmee ruim een uur toe op het podium bestaande uit Luis Albert Hernando Alzaga (Spanje), Nicolas Martin (Frankrijk) en uittredend wereldkampioen Silvain Court (Frankrijk). Het resultaat van Van Noorden telde met de 37e plaats van Tim Pleijte in 10.07.20 (Team Salomon NL) en Peter van der Zon in 10.37.12 (BTK Trailteam) mee voor het landenklassement waarin Nederland 10e werd. De titel in het herenlandenklassement ging naar Frankrijk met 4 lopers in de top 5.

Ragna Debats deed een behoorlijke duit in het zakje van het landenklassement bij de dames met haar 3e plaats. De 59e plaats van Susan van Duijl in 13.07.07 (Team Julbo) en adventure-racer Janne Geurts op plaats 70 in 13.38.29 leverde Nederland uiteindelijk een 9e plaats in het dameslandenklassement op..

Een prestatie van formaat! Waarop coach Laurens Groenendijk en zijn medebegeleiders Alke Staal, Bart van Driel en Monique Derksen trots kunnen zijn.
Nederland heeft zich afgelopen weekend met stip op de internationale trailrunning kaart gezet!

Klik door naar alle resultaten van het WK Ultra Trail 

Splash this around