Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Review: PETZL Reactik+

door | 13 nov 2016 | Gear Reviews, Kennis

Eerder schreven wij al een review over de Petzl Tikka RXP en Tikka R+. De Tikka heeft nu een nieuwe opvolger: de Petzl Reactik en Reactik+. Het verschil tussen Reactik en Reactik+: de Reactik heeft geen bluetooth functie en minder power dan de Reactik + (215lumen vs. 300lumen). Dit seizoen leent zich perfect voor een uitvoerige test: kortere dagen en onstuimige omstandigheden. Wij hebben voor jou de Reactik + getest…

Algemeen

Wat allereerst opvalt is dat de lamp qua uiterlijk hetzelfde is als de Tikka RXP. Daarover kunnen we dus kort zijn. Wat zeker noemenswaardig is: de lamp zit erg stevig en stabiel op je hoofd door de (gepatenteerde) hoofdband. De band is gemaakt van een brede strook zacht en comfortabel elastisch materiaal aan de voorzijde en heeft een dubbele hoofdband achterop. Het materiaal is daarbij ook zweet absorberend. Dit is echt een verschil met de lampen die een enkele eenvoudige hoofdband hebben! De lamp weegt overigens slechts 115 gram, daarmee heb je nauwelijks door dat je een lamp draagt.

De volgende zaken zijn nieuw ten opzichte van de Tikka RXP:

  1. Sterkere maximale lumen opbrengst (van 215 naar 300);
  2. Een bluetoothfunctie met bijbehorende App;
  3. Het kunnen locken/unlocken van de lamp;
  4. Indicatie van het % batterij.

Lichtopbrengst

De PETZL Reactik + heeft globaal drie functies:

  • Reactive lighting
    De lamp past zijn lichtsterkte automatisch aan door een sensor die het beschikbare restlicht meet. Is er meer licht beschikbaar? Dan zal de lamp zelf minder power geven. Kom je op zeer donkere plekken? Dan zal de lamp meer power geven. Verder is er een onderverdeling in drie lichtsterktes (max autonomy, standard & max power)
  • Constant lighting
    Een constante krachtige lichtbundel. Onderverdeeld naar drie lichtsterktes.
  • Red signal
    De roodlicht functie. Onderverdeeld naar twee opties (constant en knipperend). Het roodlicht geeft echt voldoende licht om, zonder dat het jouw eigen nachtzicht meteen verpest, je dingen te doen. Handig bij bijvoorbeeld kaartlezen of wanneer je in je hotel of tent iets moet pakken en niet meteen de hele ruimte met licht wil vullen. Indien je de lamp in roodlicht modus uitschakelt via de button aan de zijkant van de lamp, schakelt hij via dezelfde knop ook in die modus weer in.

Bediening

Persoonlijk moest ik hier even aan wennen omdat ik eerder met de RXP bediening gewerkt heb. De bediening van de Reactik wijkt daar iets van af (overigens wel positief, het is nu logischer). Er zijn maar twee knoppen op de lamp waarmee je alle functionaliteiten kan aanroepen.

De knop bovenop
De aan/uit knop. De lamp start bij het indrukken van deze knop automatisch op in Reactive lighting mode (max autonomy). Wanneer je nogmaals klikt gaat hij naar de tweede lichtsterkte in die modus (standard). Klik je wederom dan zit je in de ‘max power’ modus.

De knop aan de zijkant
Heb je de lamp ingeschakeld en wil je naar de constant lighting mode in plaats van de Reactive lighting? Druk dan éénmaal op de knop aan de zijkant. Daarna kan je wederom door klikken naar de gewenste power.

Rood licht activeren
Staat de lamp uit en wil je gebruik maken van roodlicht? Druk dan de knop aan de zijkant twee seconden in en de lamp zal rood licht activeren. Let op: indien je rood licht wil uitschakelen dan druk je twee keer de knop in (de eerste keer zal hij gaan knipperen, bij de tweede keer drukken gaat hij uit).

2 sec tegelijk boven en zijkant indrukken
Hierdoor wordt de lamp gelocked. Dit is handig wanneer je hem bijvoorbeeld op wil bergen of in je rugzak stopt. Mocht je toch een knop indrukken dan knippert de lamp drie maal met rood licht zodat jij weet dat hij in de lock modus zit. Unlocken doe je op dezelfde manier.

4 sec zijkant indrukken
Hierdoor activeer je de Bluetooth van de lamp waardoor je kan connecten met de MyPetzl Light app. Meer over deze app lees je verderop in de review.

Indicatie van de batterij
De Reactik geeft bij het aan- en uitschakelen van de lamp via een klein lampje aan de zijkant aan hoeveel batterij percentage je nog hebt. Geeft hij groen licht: de batterij is 66% tot 100% opgeladen. Oranje: 33% tot 66% en Rood <33%.

Een hoofdlamp met bluetooth en eigen mobiele app…

Bluetooth

Eerlijk is eerlijk, in beginsel dacht ik: bluetooth op je headlamp… dat is toch helemaal niet nodig? En gelukkig is het ook niet noodzakelijk om de bluetooth functionaliteit te gebruiken. De lamp wordt geleverd met een standaard geprogrammeerd pakket aan mogelijkheden die je zonder bluetooth prima kan gebruiken (zoals beschreven bij ‘de lichtopbrengst’). Maar mocht jij meer uit je lamp willen halen of meer informatie over de status van je lamp willen zien: dan is het wel aan te raden om de MyPetzl Light app te installeren op je IOS of android telefoon.

Gebruik van de app
Na het connecten van de app met jouw Petzl zie je direct een menu waarbij je inzicht krijgt in het actuele percentage van de batterij. Ook zie je daarbij hoelang hij nog licht kan geven op een bepaalde sterkte. Zo weet je dus altijd exact hoelang je nog met een bepaalde lichtsterkte op pad kan gaan.

Customize jouw Petzl
Het gebruik van de app geeft je de mogelijkheid om de lichtsterkte die je bij Reactive en Constant lighting hebt aan te passen. Dit kan je doen door zogenaamde ‘profiles’ te maken. In de profiles kan jij aangeven hoeveel lichtsterkte je onder de drie ‘levels’ van lichtsterkte wilt hebben. Nu bouwt de lichtsterkte op maar indien jij het prettig vindt om dat om te draaien dan kan dat ook!

Bijkomend voordeel is ook dat je een profiel kan maken voor bijvoorbeeld kamperen; in de tent heb je veel minder licht nodig dan de lichtsterkte die jij gebruikt om te rennen. Petzl heeft al een aantal standaard profiles in de app toegevoegd; Mountaineering, Trail-running, Trekking en Bivouac.

Twee andere features die je wellicht niet zo snel zal gebruiken maar die wel innoverend en ‘leuk’ zijn zijn de volgende twee:

  1. Live modus: je kan de Petzl lichtsterkte live besturen via een schuif op je telefoon. Je ziet de Petzl daar live op reageren door de gewenste lichtsterkte af te geven.
  2. Emergency: de morsecode voor SOS kennen de meeste mensen wel. Hem correct maken is een ander verhaal. De app helpt je daar een handje mee: hierdoor kan je automatisch een correcte SOS morse laten versturen. Sterker nog; je kan een tekst (tot max 15 karakters) zelf invoeren en de lamp dit in morse laten verzenden. Maar laten we eerlijk zijn; gemiddeld genomen heb je (en ik hoop niet dat het ooit zo ver komt) enkel iets aan de SOS morse.

Conclusie

  • Draagcomfort en stabiliteit van de lamp is zeer goed;
  • Functionaliteit van de lamp is, zeker door gebruik te maken van de app, zeer uitgebreid;
  • Lamp geeft voldoende lichtopbrengst om in de nachtelijke uren te navigeren over de paadjes, ook heeft hij voldoende batterij capaciteit om je door lange nachtelijke tochten te loodsen;
  • De lamp voelt robuust en degelijk aan, hij is eenvoudig schoon te maken en er zijn weinig bewegende delen (en is daardoor ook minder kwetsbaar);
  • Opladen via een mini USB is ideaal en kan bijna overal;
  • De lamp heeft twee knoppen; leer jezelf, alvorens je op pad gaat, eerst goed aan hoe je alle functies kan gebruiken;
  • Reactive Lighting is een zeer geschikte en fijne optie voor het trailrunnen. De lamp past zich zelf snel aan waardoor dit ook de batterij duur ten goede komt.
Splash this around