Selecteer een pagina

MudSweatTrails Materiaalmateriaal

Samen Leren

door | jun 15, 2016 | Kennis

“Kijk!! Het Meer van Genève!” Na een tocht vol mist, regen, kou, maar bovenal avontuur en plezier, doemt in de verte het meer van Genève op. Wat een prachtig moment. Met z’n allen hebben we de gladde bergkam getrotseerd en samen staan we op het topje van de berg. Ik kende de bergen eigenlijk voornamelijk met mooi weer. Afgelopen zomer heb ik dan wel weken in de bergen doorgebracht, maar als het echt slecht weer was, besloot ik zo snel mogelijk weer om te keren.

Nu zoeken we juist de moeilijke stukken op en brengen we onszelf in de problemen om zo te ervaren hoe we moeten reageren in penibele situaties. Zaken als onderkoeling, maar ook het opsplitsen van de groep komen aan de orde.

No fear!

Inmiddels zijn wij aardig vertrouwd in de sneeuw. Waar we op dag 2 keurig op de billen naar beneden gleden en onszelf al liggend omdraaide om te remmen (zie filmpjes op Facebook), skiën we op dag 3 al naar beneden op onze voeten. En een enkeling (ik noem geen namen – iets met een geit..) gaat met een salto omlaag. Angst? Nee, hoor. Doen we even.

Hoewel ik hier pas 5 dagen ben, voelt het als 5 weken (in positieve zin!). Ik leer iedere dag veel bij en iedere dag heeft weer een nieuw avontuur in petto. We maken hier lange dagen en relatief korte nachten, maar moe? 100% energie juist. Zo vet om met een enthousiaste groep dagelijks bijzondere (en o zo gave!) tochten te maken en samen hetzelfde traject te doorlopen. Ook tof om zelf te merken dat je stappen maakt.

Ja, dit is een indrukwekkende hoeveelheid goodies die je zonder probleem mee kunt zeulen

Back to school

Het mag dan misschien lijken of we hele dagen buiten spelen (en deels klopt dat ook wel..) maar er komt ook HEEL veel theorie aan bod! Iedere ochtend 8:30uur starten we met het cursusprogramma en rond 22:00uur, na het eten, zit ons programma erop. Ik ga jullie zeker niet de inhoud van de cursus verklappen, maar een paar leuke weetjes wil ik wel met jullie delen.

Bij onweer is het namelijk belangrijk om op je rugzak te gaan zitten om zo de geleiding vanaf de grond op te vangen. Als je geen rugzak (of iets anders hebt) moet je vooral laag blijven. Ga vooral niet met z’n allen op een kluitje zitten, want dan ben je een makkelijker doelwit. Vergroot de afstand tussen elkaar voor een grotere weerstand voor de bliksem. Ga trouwens vooral ook niet tegen een rotswand aanzitten, want ook dan verklein je de weerstand tegen de bliksem.

“Ik heb de Nathan Journey gebruikt op meerdere dagtochten en tijdens een driedaagse tocht en kan niet anders zeggen dat ik hem met veel plezier heb gedragen.”

Did you know that…

Wist je trouwens dat Groenland en Mexico in werkelijkheid bijna even groot zijn!? Door projectie van kaarten treedt er vervorming op (een ronde wereldbol moet ineens op een platte kaart..). Zo kan het dus dat Groenland op de kaart groter lijkt dan het in werkelijkheid is.

Oh, en was je al bekend met het feit dat vochtige lucht met 6 graden Celsius afneemt per 1000 meter? En droge lucht met 10 graden? Als het op 800 meter hoogte 20 graden is, en de lucht is droog, dan kun je redelijk uitrekenen wat de temperatuur op 2000 meter hoogte is.

#goatworthy

Qua fauna komen we hier ook echt wel verder dan een arme geit (ook al doet social media soms anders vermoeden). Alpenplantjes worden bestudeerd, weerstromen geanalyseerd, tochten uitgezet en ‘berekend’ (qua tijd) en begrippen als declinatie, geometrie, plutoniet, kaartdatum en magnetisch noorden passeren de revue.

Morgen gaan we op pad voor weer een gave, lange tocht. Onderweg komen alle elementen van afgelopen dagen aan bod: navigatie, ‘Führung’, flora/fauna, instructie geven en nog veel meer. Daarna nog anderhalve dag aan de slag met EHBBO (eerste hulp bij bergongevallen).

Splash this around