Selecteer een pagina

Trail des Cheyeteux 32km (RR)

door | apr 24, 2017 | Nieuws, Trailen in het nieuws

“Ik heb gewonnen”, “Van de 3, hahahaha”… standaardgrap, maar dit keer kwam het wel erg dicht bij de realiteit met slechts 27 finishers. Het woord kleinschalig kon weer uit de kast worden getrokken bij deze nieuwe trailrun in Vielsalm. De concurrentie opzoeken met La Bouillonnante en Trail de la Reid is gewaagd en de reden dat er niet meer mensen de weg vonden naar Vielsalm. Op de 3 afstanden, 7-18-32km, waren rond de 150 deelnemers. Volop ruimte voor groei en die potentie is er zeker, alhoewel er nu geen logistieke problemen waren. Parkeerruimte genoeg ook.

Als fervent Ardennen loper was ik nog niet zo vaak in deze regio, dicht tegen de Luxemburgse grens. Na afslag 12 bij het viaduct van Recht, rijd ik nog enkele km over kleinere wegen richting Neuville-Vielsalm. 2 zaken trekken mijn aandacht, allereerst de mooie natuur, maar ook het grote aantal wielrenners op de weg. De tourtocht Liège-Bastogne-Liège is ook in volle gang en de renners zien er getekend uit. Ideaal weer voor een trailrun, wellicht best koud op de renfiets!
Neuville is een heel klein gehucht, vastgeplakt aan het grotere Vielsalm. Typisch Ardennen en het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. De barbecue is al aangezwengeld en bij de inschrijftafel wachtten ze me op met een bak frieten in de aanslag, het lijkt wel of ik overal frieten passeren. Op de website van de organisatie was niet veel informatie te vinden, zelfs geen route profiel. Het enige dat ik wist was de hoogtemeters, 700d+, wat er 800 blijken te zijn.
De start is relaxed, met een klein groep lopers. De 1e km gaan vanuit het dorpje in een lusje onderlangs naar een hele mooie passage. Een smalle struikstrook waar een klein stroompje omlaag loopt is het pad van dienst. Droge voeten zijn direct van de baan en het technische stuk zet de toon voor de verdere loop, waarbij het struinen over off-track paden veel voorkomt. Hierdoor wordt de trail toch een stuk moeilijker als vooraf gedacht.

De afwisseling qua parcours maakt het een boeiende loop. De route wordt erg goed aangegeven met rode pijlen (andere afstanden andere pijl), maar hoofdzakelijk met rood-wit lint en witte kalkpijlen. Soms moet je echt goed kijken waar het volgende lint is, maar dat zorgt ook voor een apart gevoel zo alleen in de dichte bossen.

Na afloop drink ik met enkele lokale lopers en mijn race kompaan van de dag, Jérôme Quétin, een lokaal biertje. Hij de La Tharee en ik een Vielsalm. Op het podium flankeert hij me en schenkt hij me nadien nog een grote fles La Tharee bier, omdat ik enigszins verbaasd ben dat ik Guinness bier krijg als winnaar…Een hele sympathieke actie van Jérôme. Jérôme organiseert zelf ook een trailrace in Odrimont, maar daarover lees je meer in het article over de Challenge de Haut-Ardennes!

Aan de organisatie van de Trail des Cheyeteux wil ik vooral  vragen door te zetten en deze trail te behouden. Ik denk dat je met een goed gevoel naar huis rijdt als je deze loop het afgestreept!

Splash this around