Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Trailrunning schoenen

Hoe kies ik Trailrunning schoenen die bij mij passen? Voor Trailrunning bestaat inmiddels een breed aanbod van schoenen. We benoemen een aantal criteria waar je jouw keuze op kunt baseren in je aankoopproces:

  1. Grip
  2. Stabiliteit vs Flexibiliteit
  3. Bovenwerk
  4. Gewicht

Gebruik als basis voor je keuze altijd het doel waarvoor je jouw schoen het meest gaat gebruiken! Onderstaande tips zijn een bundeling van ervaringen van ons en Trailrunners die we bij clinics en wedstrijden zijn tegengekomen. De schoenkeuze blijft natuurlijk persoonlijk en zul je dus altijd zelf moeten ervaren.

La Sportiva Ultra Raptor

Salomon Speedcross III

Asics Gel Fuji Elite

New Balance 910V2

1. Grip

Op welke ondergrond ga je deze schoen het meerendeel van de tijd gebruiken? Modder, rotsen en keienpaden of een combinatie van onverhard of verhard? Voor elk terrein bestaat er een specialistische schoen. Voordeel van meerdere paren specialistische schoenen is dat je hierdoor altijd een afgewogen keuze kunt maken. Nadeel hiervan is uiteraard dat je collectie loopschoenen groter wordt en je meer geld kwijt bent.

Loop je alleen crossen (bijna alleen maar modder), dan heb je meer een noppenprofiel nodig. Een schoen als de Salomon Speedcross (onderstaand links) en de La Sportiva Bushido (rechts) zijn hiervoor bijvoorbeeld geschikt:

Salomon Speedcross

La Sportiva Bushido

Voordeel van deze schoen is de grip. Nadeel is beperkt comfort (demping), dus minder geschikt voor lange afstanden of rotsachtig terrein. Bij een Trail kun je een diversiteit aan ondergronden aantreffen en is een grof profiel iets minder van belang. Op stenen (rotsen en stukken over de straat) lopen de noppen niet prettig en slijten deze snel af. Een meer middle-of-the-road schoen die qua profiel prima geschikt is voor Trails in de BeNeLux is de Salomon XT Wings of de Tecnica Inferno (zie onderstaand).

Salomon XT Wings III

Tecnica Inferno XLite 2.0

2. Stabiliteit vs Flexibiliteit

Bij Trailrunning is elke stap anders en een paar schoenen die je enkels goed ondersteunen zijn erg welkom. Zeker in afdalingen, waar de snelheden bij korte Trails fors op kunnen lopen. En daarmee de druk op de enkels/schoen al helemaal. Goede Trailschoenen werken preventief tegen valpartijen en hiermee gepaarde blessures. Maar afdalen is ook een spel van souplesse, een te stijve schoen is dus niet altijd wenselijk.

3. Bovenwerk: Gore-Tex of Mesh?

Voor het type bovenwerk van je schoen kun je ook een keuze maken. Simpelweg zijn er twee keuzes: Mesh of Gore-Tex. Mesh bovenwerk wil zeggen: een open structuur, niet waterdicht maar hierdoor een hoog ademend vermogen. Gore-Tex wil zeggen: waterafstotend en een redelijk ademend vermogen. Het ademend vermogen is belangrijk voor zweetvoeten.

Hiervoor is het dus van belang je keuze te bepalen op welke ondergronden je meerendeels gaat tegenkomen (vaak bepaalt door plaats en seizoen). Bij langdurig een hele natte ondergrond, bijvoorbeeld hoog gras, veel plassen, zachte sneeuw of een beekdoorkruizing is het advies al snel: kies voor Gore-Tex. Loop je vaak Trails als het warm en droog is? Ga voor een Mesh bovenwerk. De praktijk leert dat het ademend vermogen van Mesh je minder zweetvoeten oplevert. Wat als voordeel heeft dat je minder kans hebt op blaren.

Houdt rekening met het feit dat Gore-Tex geen water door het materiaal naar binnen laat. Maar als het water toch in je schoenen komt te staan, loopt het er ook lastiger uit en blijft het in je schoen staan. Een manier om die kans te verkleinen is lopen met specifieke hardloop overschoenen (gamaschen / gaiters).

Salomon Speedcross met gamaschen

Inov8 Bare Grip

4. Gewicht

Voor veel lopers de minst belangrijke factor die hier tussen staat. Gewicht van de schoen wordt belangrijker als je snelheid als uitdaging ziet. Het verschil tussen een meer minimalistische schoen en een lichte (berg) wandelschoen is al snel een paar honderd gram. Het loont dus voor snellere lopers wel de moeite hierop te oriënteren. Alleen hoe lichter de schoen, hoe minder ondersteuning. Iets zwaardere lopers kunnen beter kiezen voor iets meer comfort om de kans op blessures te verkleinen. Lichte lopers kunnen bijvoorbeeld goed uit de voeten in de bergen op de Salomon SpeedCross (290 gram – zie hierboven links) of kunnen kiezen voor een zeer minimalistische schoen van 200 gram, de Inov8 Bare Grip (zie hierboven rechts). Voordeel van deze schoen is dat je laag bij de grond zit en daardoor meer controle hebt.

Meer weten?

MST biedt deelnemers aan clinics de mogelijkheid Salomon XT Wings III en Salomon Speedcross III schoenen te testen. Tijdens het praktijkgedeelte kun je deze op de paden uitproberen! Deze zijn beschikbaar voor zowel dames als heren.

Check verder de Gear Reviews door MudSweatTrails, waar ook regelmatig tests van trailrunning schoenen voorbij komen.

Overzicht van winkels met een ruime selectie van trailrunning gear.

Splash this around