Selecteer een pagina

Voorbeschouwing Trail du Petit-Ballon 19 maart

door | mrt 15, 2017 | Nieuws, Voorbeschouwing

Trail du Petit-Ballon, dat is de Vogezen en dat klinkt goed! Ook goed voor de tijd van het jaar. Maart, dus nog ultiem vroeg in het seizoen. Dus zeker geen tijd om al hoog te gaan. De Ballons van de Vogezen bieden daarom wat de trailer op dit moment in het seizoen zoekt. Langere beklimmingen en afdalingen, maar nog niet te hoog komen.
Zondag is dit gebied het decor van de Trail du Petit-Ballon. Een race over 52,6 km met 2.310 D+ en als hoogste punt de genoemde Petit Ballon waarvan de top na 32 km race wordt aangedaan. Daarna is het vooral down Hill terug naar start- & finishplaats Rouffach gelegen tussen Colmar en Mulhouse aan de oostkant van de Vogezen in het Rijndal.

Een wedstrijd waaraan zo’n 1.100 lopers aan de start staan en onder hen bevindt zich een aardig peloton Nederlanders. En dat is niet voor niets!
Trail du Petit-Ballon is namelijk één van de twee kwalificatiemomenten voor het IAU WK Trail dat dit jaar op 10 juni gehouden wordt in Italië met een min of meer identiek parcours als de Trail du Petit-Ballon over zo’n 50 km en 2.800 D+.
A.s. zondag kunnen 2 heren en 2 dames zich verzekeren van een kwalificatie voor het Nederlandse team wat in juni naar Italië wordt afgevaardigd. In november hebben wij (link naar stukje over kwalificatie WK Trail) de selectiemogelijkheden voor het Nederlandse team al uit de doeken gedaan. Naast het kwalificatiemoment in de Vogezen is de Crêtes de Spa op zondag 25 maart ook een kwalificatiemoment [voorbeschouwing]. Daarvoor maakten wij al een voorbeschouwing. (Link naar voorbeschouwing Crêtes de Spa)

 

Deelnemersveld NL-heren

Zoals gezegd staan er een aantal Nederlanders op de startlijst van de Trail du Petit-Ballon die gaan strijden om de felbegeerde WK-tickets.
Een kleine selectie hiervan:

  • Peter van der Zon; de in Zwitserland woonachtige fysiotherapeut won vorig jaar zeer verassend de Zugspitze XL Trail en kwalificeerde zich daarmee voor het IAU WK Trail afgelopen oktober in Portugal. Daarin deed de atleet van het BTK Trailteam het niet onverdienstelijk en sleepte hij een 53e plaats bij de mannen binnen. Dit jaar liep Van der Zon een sterke Transgrancanaria (40e heer). Een race waarmee hij maar liefst 3,5 uur sneller was dan tijdens zijn doorbraak in 2016.Peter lijkt voldoende hersteld te zijn van de Transgrancanaria en zal deze race willen gebruiken om zich voor het WK te kwalificeren. Een week later loopt hij ook nog de Crêtes de Spa, maar zijn verwachtingen van die race zijn wat minder hoog.
  • Erwin Adan; voor velen waarschijnlijk een onbekende loper, maar de in Middelburg woonachtige Zeeuw maakte pas sinds kort de overstap naar de langere trails. Adan traint vaak met streekgenoten Tim Pleijte en Tim van de Broeke en in de lokale Zeeuwse cross-competitie verdelen de heren vaak de prijzen. Adan loopt al een aantal jaren de korte trails. Zo maakte hij bijvoorbeeld vorig jaar nog furore in de Devil’s Trail serie, maar ook op bijvoorbeeld de Beartrail. Vaak op de afstanden rond de 20 – 30 km. Een paar weken geleden maakte hij zijn debuut op een langere trail en waar kon dat anders zijn dan op de Zeeuwse klassieker de Trail by the Sea. Adan moest hierbij de ongenaakbare Tim Pleijte voor laten gaan, maar pakte zeer verdienstelijk het zilver. Wat kan Erwin op de Ballons van de Vogezen?
  • Michel Buijck; de team Salomon NL-atleet is een oude rot in de trailwereld te noemen. Zo pakte hij op de Trail des Fantomes van 2010 bijvoorbeeld het zilver en was hij in 2011 al deelnemer in het Oranje op het IAU WK Trail in Ierland. Michel is misschien niet de snelste atleet zondag aan de start in Rouffach, maar brengt wel een pak ervaring mee die van pas kan komen voor kwalificatie.
  • Remko Kap; de inwoner van Voorne Putten heeft de afgelopen jaren helaas veel met blessures te maken gehad, maar kan fit en goed getraind zondag nog weleens de grote onbekende zijn. Liep in 2014 een sterke TDS en werd vorig jaar nog 3e in de Vaalserberg Trail. Pakte recente nog de winst op één van de (kortere) afstanden van de Petzl Night Trail en werd 6e in de Trail by the Sea.
  • Mark Huisman; weeral zo’n oudgediende! Heeft uitslagen op de trails die teruggaan tot de Veluwezoomtrail van 2010. Werd toen 9e, maar werd bijvoorbeeld in 2015 ook nog 3e op die Veluwezoomtrail. Heeft met de Eiger Ultra Trail van 2014 ook al ervaring in het hooggebergte die hem zondag in het middengebergte van de Vogezen van pas kan komen.

Deelnemersveld NL-dames

  • Maartje Bastings; heeft lange tijd in de Verenigde Staten gewoond en liep (en won) daar een aantal wedstrijden over 50 mijl (80 km). Finishte vorig jaar zowel de Leadville 100 als de Rocky Racoon 100 Mile. Beiden dus 100 mijlers, een vrouw met inhoud dus!
  • Janne Geurts; de in het Verenigd Koninkrijk woonachtige atlete kwalificeerde zich vorig jaar met een 8e plaats op de Zugspitze XL Trail voor het WK in Portugal. Werd dit jaar al 12e dame op de Transgrancanaria Advanced over 82 km en loopt volgend weekend ook de Crêtes de Spa.
  • Mirthe Overkamp; is de partner van Erwin Adan en kersverse Asics Frontrunner. Maakte evenals partner Adan furore op de cross en de kortere trails en maakte zeer recent bij Trail by the Sea de overstap naar de langere afstanden. Deed dit ook zeer verdienstelijk met een 3e plaats achter de meer ervaren dames Heleen Plaatzer en Leonie Ton (die bij Crêtes de Spa een gooi doet naar selectie). Wat kan Overkamp in het middengebergte van de Vogezen?
  • Siebrig Scheeres; Werd in 2015 10e op de 80 km du Mont-Blanc en liep vorig jaar de Transgrancanaria. Voor zondag geen topfavoriet, maar liep vorig jaar een aantal mooie (vooral technische) races.
  • Karin Sloove: een triatlete die gespecialiseerd is in de extreme triatlons als Celtman, Norseman en ThorXtri triatlon. Races die vaak gepaard zijn met trailachtige loopparcoursen. Zo vindt bijvoorbeeld de finish van de Norseman plaats op de hoogste berg van Zuid Noorwegen de Gaustatoppen. Zo af en toe loopt Sloove ook een trail, zoals bijvoorbeeld de Houffatrail van 2014 waarin ze 2e dame werd, maar ook een trail van 60 km twee jaar geleden in Italië waar ze ook het zilver pakte. Sloove kan zondag nog weleens een bijzondere rol opeisen..

De weersvoorspellingen voor Rouffach voor aanstaande zondag zijn niet slecht te noemen. Het prachtige voorjaarsweer van dit moment maakt zaterdag wel plaats voor kouder weer en vooral regen die de paadjes modderig zal maken, maar zondag belooft het droog te blijven met een aangename temperatuur.
De race van aanstaande zondag is helaas niet op de gebruikelijk wijze live te volgen. Geen live tracking, dus helaas… Wel zullen we proberen om zondagmiddag uit de bronnen ter plaatste spoedig de uitslag en de gekwalificeerden te communiceren.
De grote vraag tot zondagmiddag zal dus zijn; wie gaat er naar het IAU WK Trail in Italië?

Splash this around