Selecteer een pagina

Test verslag Coros Vertix 2, deel 1

Wat vooraf ging:
Ik heb geen gelukkige relatie met GPS apparaten en GPS horloges. Ze begrijpen me niet. En ik begrijp al 13 jaar lang de handheld en pols gps-en van een bekend merk met een G niet. Een andere firma van GPS horloges met een S heeft destijds een parttime helpdesk medewerker aangenomen. Speciaal voor mij.

De smartphone bracht uitkomst, gebruiksvriendelijk, groot scherm, meerdere ook offline te gebruiken apps met gedetailleerde kaarten van de hele wereld, en een hele lange batterij duur. Alleen moet je hem steeds uit je zak vissen en dat is weer minder handig.

Nu mag ik een Coros Vertix 2 testen, ik trek er vast een zomer voor uit! 

Hier het eerste deel van een verslag van een absolute non-geek. Voor gedetailleerde technische info kijk eens bij DC-rainmaker (nb, oudere review, inmiddels zijn we wat software updates verder).

Wat wil ik eigenlijk?
Een pols gps/horloge dat ik begrijp! En als International Mountain Leader en liefhebber van 300 km trails stel ik daar de volgende eisen aan:

 • Een hele lange batterijduur.
 • Weinig knoppen, dat is alleen maar verwarrend.
 • GPX-files uploaden via m’n telefoon.
 • Een summiere kaart waarop je in en uit kan zoomen.
 • In één oogopslag tijd & hoogte kunnen zien met het gebruik van maximaal 1 knop.
 • Registratie afstand, hoogtemeters en tijd.

Coros Vertix, hardware
Mijn eerste indruk als ik het apparaat uit z’n imposante flightcase haal:

 • Een groot scherm, dat stelt de leesbril weer een paar jaar uit.
 • Zwaar, dat zal door de grote batterij komen. Die gaat in GPS-modus 140 (!) uur mee, daar wordt ik blij van. Genoeg voor een 300 km bergtrail of een week gidsen zonder opladen.
 • Weinig knoppen. Eén voor de verlichting. Eén voor enter / return in het menu. En een grote draaiknop om door de menu’s heen te gaan. Ik zou het bijna intuïtief noemen.
 • Links & rechts. De 2 delen van de rubber horlogeband klik je aan de horlogekast vast. Zo kan je dus zelf bepalen of je hem links of rechts draagt, en aan welke kant de knoppen dan zitten. Oftewel: ik draag hem links, en stel hem zo in dat de knoppen ook links zitten. Zo kan ik met een polsbeweging niet per ongeluk een knop indrukken. Best slim.
 • Verlichting. De bovenste knop doet het licht aan in het beeldscherm. In de standaardinstelling gebeurt dat automatisch als je je pols draait.
 • Hartslagmeter. De sensoren zitten in de horlogekast; geen losse borstband meer nodig, wel zo praktisch.
 • Opladen: met een speciaal usb kabeltje dat je er aan de achterkant insteekt.

Coros Vertix, de App.
Uiteraard hoort er bij deze boordcomputer een App. En die is, ook voor mij, begrijpelijk!

Bij eerdere apparaten duurde het wel eens een paar maanden voor het ding operationeel was; hier heb ik in een paar minuten de App aan mijn horloge gekoppeld. Zonder ook maar een internet of papieren gebruiksaanwijzing te raadplegen, het kan dus wel.

Coros Vertix 2: registratie van de activiteit in de Coros App

Coros Vertix 2: uploaden van je route via de app naar je horloge

Die App bevalt me wel; uiteraard gekoppeld aan je horloge per bluetooth.

 • Makkelijk om routes in te maken, mits de paden op de open-source kaarten staan. In Midden-Frankrijk is dat lang niet altijd het geval, maar tijdens m’n eerste testweek in Chamonix blijkt dat de kaart hier wel compleet is.
 • De app registreert m’n trainingen en bergtochten, ik kan ze dus in detail terug zien, inclusief grafieken over tempo, hartslag, pasfrequentie, pasgrootte, vermogen, kilometertijden etc.
 • Ook kun je via de App alle instellingen en beeldschermen regelen. Dat vraagt wat meer studie. Met een uurtje Youtube kijken, gaat dit redelijk makkelijk.

Coros Vertix, de fun-factor.

Verrassing: een apparaat dat per definitie frustrerend voor me is, kan ook leuk zijn!

 • Met de App kan ik m’n beeldscherm/wijzerplaat veranderen. Ik heb maar liefst keuze uit 80 verschillende wijzerplaten, Alle soorten thema’s en uiteraard wisselende leesbaarheid. Niet nodig, wel leuk!
 • Met m’n horloge kan ik m’n telefoon vinden, ook praktisch.
 • Met m’n telefoon kan ik m’n horloge vinden,al zit die overdag gewoon om m’n pols.

Coros Vertix 2: kies je eigen achtergrond

Coros Vertix, eerste indruk
Een makkelijk te bedienen horloge, een duidelijke App en een beetje fun. Het lijkt veelbelovend en nodigt uit tot dagelijks gebruik.

En niet onbelangrijk: in een middag heb ik meer begrepen van dit horloge dan van andere GPS-en in 13 jaar !

Een verder verslag van het gebruik in de praktijk, de mogelijkheden en m’n bedenkingen volgen in de loop van deze zomer. Verwacht geen technische beschouwingen, maar een gebruikersverslag van iemand die vrijwel altijd zonder deze technologie op pad ging!

Coros Vertix 2: registratie van de activiteit

Coros Vertix 2: interface van de navigatie

Coros Vertix 2: hoogteprofiel met actuele positie