Selecteer een pagina

De Noord-Italiaanse Dolomieten zijn van oudsher een rotsklimmers paradijs. De noordwanden van de ‘Tre Cime’ of de zuidwand van de Marmolada en heel veel andere rotswanden vormen sinds jaar en dag de hoge school van het alpiene klimmen in Italië. Het is altijd de achtertuin geweest van grote alpinisten als Reinhold Messner, Cassin, Maestri of Comici. Sinds enkele jaren zijn de Dolomieten ook bij trail-liefhebbers een gewild ‘speelterrein’. Trailrunning in de Dolomieten is altijd goed voor spectaculaire foto’s, met opwindende rotspartijen op de achtergrond. De Dolomiti Extreme Trail is naast Lavaredo Utratrail één van de grotere trailwedstrijden die er worden georganiseerd. Een stuk kleiner, maar minstens zo veel charme, heeft de Dolomiti di Brenta Trail vanuit Molveno.

Dolomiti Extreme biedt een aantal races over verschillende afstanden (11, 22, 55, 72, 103 km) in een waanzinnig mooie ‘mountain scenery’. De race is strak georganiseerd en zeer internationaal gericht. Een groot aantal deelnemers aan de race is van niet-Italiaanse komaf en veel van die buitenlanders zijn Nederlanders die zich hebben ingeschreven voor één van de afstanden. Voor Nederlandse begrippen hebben de wedstrijden een uitdagend aantal hoogtemeters (meer dan 7.000 hm voor de 103 km, 5.500 / 72km, 3.800 / 55 km) en ook het terrein is hier en daar redelijk technisch te noemen. De verhouding afstand/hoogtemeters duidt op steile beklimmingen en afdalingen. Het feit dat er zoveel verschillende afstanden zijn, de degelijke organisatie en de situering in het hart van de Dolomieten maken van deze race een perfecte bestemming voor lopers die vrij vroeg in het alpiene seizoen hun vakantieplannen. Noord-Italië biedt genieters van het goede leven fantastische mogelijkheden voor een actieve en soms misschien wat minder actieve vakantie. Het gastronomische Italië is een van de beste landen om te herstellen van een ultra.

Een van de Nederlanders die je van half juni in en om Val di Zoldo, het epicentrum van de race kunt tegenkomen is Edwin de Groot. Hij schreef zich met een aantal loopvrienden in voor de 103 km. De multisporter kent Italië aardig uit zijn klimmersverleden en heeft een paar goede redenen om zijn trainingsrondjes thuis in de duinen te draaien voor de DXT: ‘Ik houd wel van technisch terrein en uitzicht op mooie rotspartijen. Ik heb nog een unfinished business daar na een DNF een paar jaar geleden.’

MudSweatTrails heeft al enkele jaren een speciale band met Dolomiti Extreme. Voor de achtste aflevering van DXT in 2020 van 12 tot 14 juni hebben zich al lopers uit 43 verschillende landen ingeschreven. Het belooft weer een internationaal gastronomisch loopfeestje te worden met mooie vergezichten. Deze editie zal ik (Mig) als reporter aan de 103km race deelnemen en verslag doen. Zin in!


Klik door naar de website van de Dolomiti Extreme Trail

Bekijk de video van de Dolomiti Extreme Trail 2019

 

Splash this around