Selecteer een pagina

Vanaf dit weekend beschikbaar: ZEELAND, de tiende provincie in de reeks!

Het deel van Zeeland waar deze trail is uitgezet ligt voor veel Provincie Trailers een eind uit de buurt, maar wij denken dat je het zeker de moeite waard zult vinden om de reis hier naartoe te ondernemen. De routes laten je kennis maken met de Kop van Schouwen, op het meest noordelijke schiereiland van Zeeland, Schouwen Duiveland. Dit gebied is een gevarieerde en uitdagende mix van heuvelachtig duinlandschap, dichte bossen en langgerekte stranden. Of je nu kiest voor de 15, 25 of 35 km variant, je ontdekt hier Zeeland op zijn mooist!

De routes zijn met veel zorg uitgezet door onze local guide Jasmijn Dieren, die het gebied kent als haar broekzak. De start en finishplek is bij misschien wel de leukste banketbakkerij van Nederland: Bakkerij Sonnemans. Hier kun je na afloop, in een nostalgische sfeer, buiten op het terras of binnen bij de kachel, lekker bijkomen van je inspanningen, onder het genot van een warm of koud drankje, met een verse Zeeuwe Bolus of een andere lekkernij. Als je overweegt er een weekendje weg van te maken, kijk dan eens op www.hotelbijdebakker.nl. Direct naast de bakkerij vind je dit knusse boutique hotel, ook gerund door de familie Sonnemans. Hier is ook een klein museum met verzamelobjecten die een beeld geven van de lokale Zeeuwse geschiedenis.

Alle routes lopen door de Zeepeduinen, een gebied waar veel bijzondere vogelsoorten te vinden zijn. Kies je voor de 25 of 35 km variant en loop je buiten het broedseizoen (15 maart t/m 15 juli) dan voert de trail je ook door de Meeuweduinen, één van de mooiste stukjes natuur die Zeeland te bieden heeft.

Ook tijdens het broedseizoen kom je niks tekort want Boswachterij Westerschouwen, waar alle routes doorheen lopen, is het grootste bosgebied van Zeeland en sinds 2019 aangemerkt als Natura 2000 gebied, met een bijzonder beschermde status. Een afwisselend bos met de nodige hoogteverschillen en op onverwachte plekken stuit je op idyllisch gelegen bosmeertjes.

Voor Euro 17,50 ontvang je de GPX van de door jouw gekozen afstand per mail, en per post de routefolder inclusief de voucher voor een lekkere cappuccino, Latte macchiato, verse muntthee of een frisdrank, mét gebak naar keuze. Als dit je eerste Twaalf Provinciën Trail is ontvang je ook het speciale Trail Paspoort waarin je alle provinciestempels verzamelt. Bestel je twee routes tegelijk dan betaal je Euro 15,- pp. Bij Bakkerij Sonnemans krijg je na afloop het je speciale provinciestempel voor Zeeland. Dat is de pootafdruk van de zeemeeuw met de karakteristieke zwemvliezen. Je ziet deze vogel ook terug in het logo dat we voor deze provincie ontworpen hebben.

Net als alle andere Twaalf Provinciën Trails kun je de route van jouw keuze ook in Zeeland lopen op elk moment van het jaar, op eigen gelegenheid. De voucher blijft het hele seizoen geldig. Check wel altijd de openingstijden van de horecalocatie bij het start- en eindpunt.

Kies de afstand die bij je past, neem de auto naar Zeeland (per OV is deze locatie niet zo makkelijk bereikbaar) en maak kennis met deze verborgen parel op de Zeeuwse eilanden!

Fotografie: Bart Götte


Meld je aan voor één van de Twaalf Provinciën Trails.