Selecteer een pagina

Door: Diederick Calkoen

Goed presterende en lichtgewicht trailrunning schoenen zijn een obsessie geworden bij de trailrunner die alles extreemlichtgewicht wilt hebben. Ook ik ben daar een van. Bij elke wedstrijd probeer ik weer opnieuw grammen te jagen en daar horen lichtgewicht schoenen natuurlijk bij. De Arc’teryx Norvan SL trailschoen is een van de lichtste trailrun schoenen ooit ontwikkeld. SL staat voor SuperLight, een serie van Arc’teryx waarbij gebruik wordt gemaakt van lichtgewicht materialen en ontwerp, waarbij opbergbaarheid en gewicht boven de duurzaamheid van het product staat. De Norvan serie kent de volgende specificaties voor de SL schoen:

  • Een gewicht van 185 gram
  • Een drop van 7 mm (hiel 21mm/voorvoet 14mm)
  • De bovenkant bestaat uit een luchtdoorlatende TPU stretchende mesh
  • De middenzool is gemaakt lichtgewicht EVA (ethel vinyl acetate, een synthetisch schuim wat een rubberachtig effect geeft);
  • De voorvoet is voorzien van TPU plaat (Thermoplastisch Polyurethaan: duurzaam, antislip en super flexibel)
  • De schoen is voorzien van een Vibram megagrip zool met 3.5 mm noppen
  • Aan de achterkant zit een klip-in inkeping om de schoen met een karabiner aan een rugzak vast te maken, bijvoorbeeld tijdens het klimmen

De eerste keer dat ik de schoenen in mijn handen had, dacht ik: wow wat een kleur en dat schoenen zo licht kunnen zijn! Met de schoen heb ik rond de 150 km gerend en ze bevielen over het algemeen goed. Alleen bij het inlopen van de schoen had ik wat problemen. Rond de enkel van de schoenen wordt het TPU stretchend materiaal anders en gaat het over in een harder materiaal om beperkte stabiliteit bij de enkel te geven. Bij de achterzijde zit een minimale rand van zacht schuim. Bij de meeste stukken van de achterzijde ontbreekt er schuim waardoor het hard aanvoelt bij de hiel. Zelf heb ik bij mijn hielen een kleine exotrose waardoor ik in het begin van het dragen van de schoenen wat last had van die hardere rand.

Sinds ik de schoenen wat meer heb ingelopen is de hinder van de harde rand verdwenen. Ik zie deze schoen vooral als ideaal voor een verticale kilometer of de kortere snelle afstanden. Deze week liep ik er het Nederlandse record op de Vertical Kilometer tijden de Esprit Montagne Invitational mee!


De Arc’teryx Norvan SL trail schoen is beschikbaar in verschillende kleuren en voor mannen en vrouwen. De prijs is 150 euro.

Splash this around