Selecteer een pagina

Evolutie van een klassieker
Never change a winning team… Maar met de vijfde generatie van de Speedgoat weet HOKA One One deze klassieker toch net weer even beter te maken.

Mijn eerste kennismaking met de Speedgoat was in 2019 toen de vierde generatie werd gelanceerd. Ik testte de schoenen toen op de op de Canarische eilanden La Gomera en Tenerife. En wat een genot was het om in het hier veelal rotsachtige terrein deze ‘springveren’ aan je voeten te hebben. Hoka One One, spreek uit: ho-ka o-nee o-nee, betekent ‘to fly over the earth’ in het Maori. Deze uitspraak blijkt zeer toepasselijk gekozen. Niet dat je niks voelt, maar deze ‘steenvreters’ weten de scherpe kantjes van rotsen en keien heerlijk glad te strijken.

Veel demping maar toch reactief
Wat gold voor de Speedgoat 4 geldt zeker ook voor Speedgoat 5 die vanaf eind maart 2022 in de winkel ligt. Het is een zeer comfortabele trailschoen die vooral in technisch terrein en op lange afdalingen tot zijn recht komt. Kenmerkend is de dikke tussenzool die de schokken absorbeert. Het nieuwe foam in de 5 is in de voorvoet is van een hogere dichtheid waardoor de schoen toch lekker reactief is en je een energieke en snelle afzet ervaart. Wat eveneens bijdraagt aan een snelle afwikkeling is de halfronde vorm van de schoen. Dankzij een zogenaamde Meta-Rocker wordt je natuurlijke voetafwikkeling ondersteund waardoor je als het ware bij iedere stap als vanzelf naar voren rolt. De schoenen hebben een drop van 4 milimeter, het verschil in hoogte van 33 mm bij de hiel en 29 mm bij je voorvoet (31-27 mm bij het damesmodel). Dat is 1 milimeter meer dan bij de Speedgoat 4.

Enorm stabiel, verbeterde grip
Ondank dat je door de dikke tussenzool dus vrij hoog op je benen staat ervaar je met de Speedgoates allerminst een gevoel van instabiliteit. Integendeel! De zool is enorm breed waardoor je staat als een huis. Nadeel hiervan is dat de schoenen zich daardoor minder makkelijk door scherpe bochten laten sturen.

De Vibram MegaGrip-slijtzool uit de Speedgoat 4 is meegenomen naar de Speedgoat 5 en biedt veel grip op zowel droge als natte ondergronden. De noppen zijn wat verbeterd zodat ze nog meer grip bieden. Wordt het echt heel modderig, dan verliezen de noppen alsnog hun grip. Daarvoor zijn ze simpelweg te klein.

Steviger bovenwerk
Qua loopcomfort gaan de Speedgoat 4 en 5 vrijwel gelijk op. Het nieuwe model is wel wat lichter, 21 gram. Het belangrijkste verschil zit ‘m wat mij betreft in de constructie van het bovenwerk dat sterk verbeterd is. Steviger, duurzamer. Op de Speedgoat 4 zaten sommige elementen, waaronder een beschermrand, op het bovenwerk ‘geplakt’ dat er gevoelig voor was om los te laten. Daar heb je nu geen last meer van.

Tevens biedt de stof van het bovenwerk meer bewegingsvrijheid zonder dat dit ten koste gaat van de geboden steun. Bij de voorvoet is als extra een stukje stretchmateriaal aangebracht waardoor je voeten net even wat meer ruimte hebben. De Speedgoat wordt op deze manier ook interessant voor mensen met een wat bredere voet.

Een extra stukje stretchmateriaal zorgt voor meer bewegingsvrijheid in de voorvoet.

De hielkap heeft een radicaal andere look gekregen met een opmerkelijke punt naar achteren. Nog zo’n pluspunt. Dit zorgt er namelijk voor dat je veel makkelijk je schoenen instapt. Daar helpt ook de gevorkte lip bij, die voorheen rond was. Klein minpuntje ten opzichte van de 4 is dat de veters langer zijn. Té lang vind ik persoonlijk.

De opvallend naar achter stekende hielkap zorgt voor een makkelijke instap.

Voor technische en lange trails
Samengevat heeft de Speedgoat 5 van HOKA One One een lager gewicht, verbeterde respons, verbeterde tractie, meer ruimte in de voorvoet, een flexibeler bovenwerk en een vereenvoudigde instap. Kleine aanpassingen aan een schoen die al heel goed was voor technische en lange trails. Waar je nu bovendien nog langer plezier aan gaat beleven door het  bovenwerk dat minder gevoelig is voor beschadigingen.

Speedgoat 4 versus Speedgoat 5. Hier is duidelijk te zien dat de randen van de 4 loslaten. Bij de Speedgoat is dat probleem opgelost.


Specs:

  • Drop: 4 mm, van 33 naar 29 mm / 31-27 mm damesmodel
  • Gewicht: 291 g / 242 g damesmodel
  • Noppen: 5 mm
  • Prijs: € 150
Splash this around