Selecteer een pagina

Naar de ontwikkeling van de Cloud Ultra schoen kijk ik , samen met de mensen van ON Running, al langer uit. Net als zij is het wachten op een Trailschoen als gereedschap voor de échte trailrunner. De eerdere modellen van ON Running waar ik op heb gelopen (Cloud Peak en de Cloudventure) hadden naar mijn ervaring net iets te veel praktische verbeterpunten om er comfortabel en langer op de trails mee te lopen. Bij de ontwikkeling van dit model zijn o.a. de ervaringen van Ultra Trailer Karel Sabbe meegenomen. In de breedte legt het merk zich serieuzer toe op de ontwikkeling van producten voor en ter ondersteuning van Trailrunners. En dat betaalt zich in positieve zin uit!

Midden januari krijg ik de Cloud Ultra schoen voor het eerst in mijn handen, via de ON Running product specialist. In maart kan ik ze ook mee de paden op nemen. Nu, na een kilometer of 400 rennen met deze schoen, is het een geschikt moment ervaringen op te schrijven…

Eerste indruk: wat valt er op?
Van boven naar onder..

  • De sok, waarin je je voet steekt, zorgt voor nauwe afsluiting rondom de bovenkant van de voet. In deze sok is ook de tong geïntegreerd.
  • Een ademende bovenstructuur: een dunne meshlaag bovenop en een upper met grotere ventilatiegaten om de temperatuur en zweetvoeten te reguleren.
  • De ‘flip to release’ aan de voorkant van de schoen. Met een snelle ‘flip’ kun je je voorvoet iets meer ruimte geven doordat het de veter onderin meer lengte geeft. Ontwikkeld voor uitgezette voeten tijdens het langlopen.
  • De dubbele laag ‘clouds’ van Helion Foam: ontworpen om maximale demping voor langere afstanden te bieden.
  • Het ontwerp van de onderkant van de schoen:
    • De ‘stone collector’, die je van de CloudPeak en de CloudVenture kent, is vervangen door een bredere en anders gevormde ‘goot’ in het midden van de schoenen. De stenen en beukennootjes als extra bagage behoren hierdoor tot het verleden?
    • De losse profieldelen zijn in dit model vervangen door grotere aaneengesloten profieldelen.
    • Brede ‘Missiongrip outsole’: een groot oppervlak om oneffenheden in het terrein op te vangen.

Hoe zit en loopt de schoen?
Ruim 1,5 maand heb ik de schoenen in Nederlands onverhard terrein meegenomen. Door modder en droge omstandigheden: van zandpad tot modderpad tot bos- en schelpenpad en alle hellingshoeken op en af.

De elastische sok is prettig om aan te trekken en geeft een afsluitend gevoel van support rondom de bovenkant van de voet. De temperatuur in de schoen loopt, doordat het is afgesloten, wel eerder op, ondanks het bovenwerk met ventilatie. Voor de Trailer met brede voeten zou het advies zijn +0.5 maat te nemen om te voorkomen dat de sok te nauw aan gaat voelen. In het zand merk ik dat de upper zand doorlaat, waardoor ik wat vaker de schoenen moet legen tijdens een rondje strand en duinen.

De bredere zool en de meer aaneengesloten profieldelen laten de schoen beter ‘rollen’. De drukpunten die ik voelde bij de Cloudpeak ervaar ik bij de Cloudultra niet. Het nieuwe ontwerp van de middensleuf laat een grote verbetering zien: de beukennootjes en stenen als extra bagage behoren tot het verleden.  Ik neem de schoen mee tijdens korte en lange afstanden en ervaar dat de schoenen in beide gevallen erg prettig lopen. Tijdens de hoogtemetertrainingen zou ik wat meer grip en support willen hebben, vooral in natte / modderige omstandigheden. Laat ik het omschrijven als dat ik deze schoen zou kiezen voor 3 uur+ trainingen of races in de laaglanden (niet te technisch en niet te modderig). Daar waar je het grootste deel van de tijd lekker door kunt lopen. De flip release is op papier een handige feature van de schoen waar ik graag na een langer loopavontuur nog over oordeel.

Aan de bovenkant van de tong is een lus genaaid die het aantrekken van de sok wat makkelijker maakt. De stiksels hiervan gaven mij wat irritatie. Na dit zelf wat te hebben weggewerkt (knippen en branden) had ik hier geen last meer van. In een andere review online lees ik terug dat een andere loper hier ook tegenaan gelopen is.

Conclusie
Een schoen die direct lekker loopt. De schoen blijkt veelzijdig: zowel op de lange als wat kortere afstanden en in verschillend terrein (in de laaglanden). Op de meest steile stukken van de hoogtemetertrainingen zou ik wat meer support en grip willen ervaren. Uiteraard ben ik ook benieuwd naar de prestaties van de schoen in bergachtig terrein, daarover waarschijnlijk na de zomer meer.  Na 400km rennen vertoont de schoen nauwelijks slijtage aan het bovenwerk of de onderkant. Loop je graag wat langere afstanden als training of als race, dan is deze schoen zeker één van de opties om mee te nemen in je keuzeproces!

Specs en prijs

  • Gewicht: 295 gram (bij US maat 8.5)
  • Drop: 8 mm
  • Foam: Helion. Een dubbele laag ‘clouds’ voor maximale demping
  • Zool: Missiongrip outsole
  • Duurzaamheid: zo’n 5% van de schoen bestaat uit gerecycled materiaal. Van het gebruikte polyester is ongeveer 20% gerecycled.
  • Prijs: met een advies verkoopprijs van 189,95 euro bevindt de schoen zich aan de bovenkant van de markt.

 

 

 

Splash this around