Selecteer een pagina

Door: Merlijn Cranendonk

De Petzl Swift RL: een hoofdlamp waarbij je kunt kiezen uit twee verlichtingsstanden: de ‘gewone’ modus waarbij je trapsgewijs kunt kiezen tussen drie vaste lichtsterktes van 10, 200 en 500 lumen. En de Reactive Lighting (RL) modus, waarbij de lichtsterkte zich aanpast naar de hoeveelheid licht die op de sensor valt. Ook hier kan je trapsgewijs kiezen tussen drie lichtsterktes van maximaal 100, 300 en 900 lumen. Deze sterktes worden alleen bereikt bij een volledig verduisterde sensor. Met een beetje omgevingslicht of weerkaatsing van je eigen lichtbundel zal de lamp automatisch dimmen.

PETZL Swift RL / 900 lumen

Volgens de handleiding reikt de lichtbundel in de gewone modus met 550 lumen tot 110 meter ver en met 900 lumen met RL wordt alles zelfs tot een afstand van 150 goed verlicht. Ik heb er geen meetlint bij gepakt om dit nauwkeurig nagemeten, maar geloof het graag want bij deze twee maximaal standen waan je je, zelfs in het pikkedonker, in een bos bij daglicht. In de meeste gevallen is het ook meer dan dat je nodig zult hebben en kan je prima uit de voeten met één van de middelste standen. De stand van 10 Lumen zal je op donkere trailpaadjes niet snel gebruiken. Maar deze sterkte was ideaal bij mijn vaste trainingsrondjes in de deels verlichte bebouwde kom: zo was ik goed zichtbaar voor andere weggebruikers (voor de achterkant heb ik altijd nog een ander lichtje bij me).

Verder heb ik deze lamp tot nu toe gebruikt bij het beklimmen en afdalen van steile cliffs in Engeland en heuvels in de Ardennen.

Dat je de standen zo makkelijk aan kunt passen tijdens het lopen, is ideaal. Bij een klim heb je veel minder licht nodig dan tijdens een snelle afdaling. Zeker toen de afdalingen wat technischer waren, had ik veel profijt van de hoogste RL-stand en hoogste normale stand. Als je een race loopt of af en toe door de bebouwde kom komt, is het handig om RL te kiezen: je verblindt dan minder je medemens.

De lamp heeft een vast accublokje dat oplaadbaar is via usb. Een reserve accu is los bij te kopen. Dat is wel aan te raden, want op de hoogste standen gaat de accu slechts 2 uur mee. Omdat je de lamp niet continue op één van de hoogste standen gebruikt, gaat de accu in praktijk langer mee, zeker als je de RL stand gebruikt. Verder nog goed om te weten: de lamp schakelt automatisch over naar de 10 lumen wanneer de accu bijna leeg raakt. Dit is een reservestand waarbij je nog 2 uur licht hebt om wandelend nog even vooruit te komen.

Waar ik bij andere hoofdlampen altijd last krijg van een pijnlijk “bandgevoel” rond mijn hoofd, heb ik daar bij deze lamp geen last van. Het materiaal is zacht en soepel en de band bestaat aan de achterkant uit 2 delen waardoor de druk waarschijnlijk beter verdeeld wordt.

Deze Petzl Swift RL bevalt me erg goed. Enige minpunt: de lamp heeft geen functie voor rood licht. Die gebruik ik normaal veelvuldig om bij te lezen of in de tent/hut te rommelen als je anderen niet wakker wilt maken.


De PETZL Swift RL is beschikbaar voor 99,95 euro.

 

Splash this around