Selecteer een pagina

Stapje verder in verduurzamen van onze reizen

We houden er ook van om de paadjes in andere landen te ontdekken. Maar (vlieg)reizen zijn niet goed voor het milieu door de CO2 uitstoot. Kunnen we onze uitstoot compenseren en er voor zorgen dat de wereld groener wordt? Vanuit die gedachtegang is MudSweatTrails een samenwerking aangegaan met ‘Trees for all’: een organisatie die bomen plant, bestaande bossen herstelt en mensen bewust maakt van het belang van bomen.

Hoe het werkt en wat het kost
Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht. Bomen slaan vooral extra CO2 op als ze groeien. De CO2 wordt dan vastgelegd in de toenemende biomassa van de boom. Als het hout wordt verbrand of wegrot, komt de CO2 weer vrij in de lucht. De opslag van CO2 in bomen is dus tijdelijk. Daarom zorgen veel aanbieders van klimaatcompensatie ervoor dat bomen worden vervangen als ze zijn uitgegroeid. (Bron: Milieucentraal).

De kosten om je uitstoot te compenseren vallen erg mee. Een autorit (kleine auto op benzine) van Utrecht naar de Alpen en weer terug kost bijvoorbeeld €5,76 in totaal. Ga je met het vliegtuig van Amsterdam naar de Canarische Eilanden, dan compenseer je je retour voor €14,14.

Doneren en ondersteunen bij bewustwording
De samenwerking houdt concreet in dat we jaarlijks een vaste donatie van 120 bomen doen (de projecten van ‘Trees for all’ zijn er op verschillende plekken ter wereld). En we deelnemers bij hun boeking vragen een vrijwillige donatie te doen die wij bovenop dit vaste bedrag jaarlijks doneren aan ‘Trees for all’.

Daarnaast zullen we via onze communicatiekanalen bijdragen aan verdere bewustwording over dit onderwerp. Kijk eens op https://treesforall.nl/compenseer-co2 en reken uit hoe en voor hoeveel je jouw reisbewegingen zou kunnen compenseren om CO2-neutraal op reis kunt gaan.

Bij welke reizen kun je al CO2 uitstoot compenseren?
Bij de volgende reizen zie je dit al in het aanmeldformulier terug: Eiger Ultra Trail (vanaf 1 feb 2022), Dolomiti di Brenta Trail, Trainingsweekenden in de Eifel en Stoumont, Trailcamp Chamonix (vanaf 1 feb 2022) en Trailcamp Lanzarote 2023.

Voor de reizen die we in samenwerking met partner 360 Explore organiseren, is eveneens een bijdrage aan ‘Trees for all’ verwerkt.