Selecteer een pagina

Swiss Alps 100: als alternatief voor de UTMB

door | 27 feb 2024 | Home, Kalendernieuws, Nieuws, Uncategorized

De UTMB en de Eiger Ultra Trail hebben voor veel trailers een magische aantrekkingskracht. Door de enorme belangstelling is deelnemen vaak niet makkelijk. Maar er is een heel mooi alternatief: de Swiss Alps 100. Ook hier heb je keuze uit verschillende afstanden, kun je je altijd en op ieder moment inschrijven én ren je bovenal door een van de meest spectaculaire landschappen van de Alpen.

Alle afstanden (vertical, 50 km/3.210 hm , 100 km/6.250 hm en 160 km/10.150) van de Swiss Alps 100 hebben één ding gemeen: het fantastische uitzicht op de Aletschgletsjer. Deze ‘rivier van ijs’ is met 20 kilometer de langste gletsjer van de Alpen. Vanaf de noordflanken van het beroemde bergtrio Eiger, Mönch en Jungfrau stroomt tien miljard ton ijs omlaag. En op het dikste punt meet dit pakket ijs 800 meter. Het gebied rondom de Aletschgletsjer staat op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO. Het is daarom uniek dat sinds 2022 de Swiss Alps 100 hier georganiseerd mag worden.

De volgende editie vind plaats in het weekend van 9-11 augustus 2024. En ja, je kunt je nog gewoon inschrijven. Zonder kwalificaties, stepstone of lotingen waardoor je wellicht niet kunt deelnemen. MST was er afgelopen zomer bij en hieronder vertellen we je kort wat je kunt verwachten.

Startpunt van de race is Fiesch. Dit kleine dorpje ligt in het Zwitserse Wallis en is onderdeel van de Aletsch Arena. In het oude dorpsgedeelte vindt je de typische, door de zon gebruinde Walliser huizen. Op vrijdagochtend klinkt hier het startschot van de vertical. Anders dan gewoonlijk moet je hierbij niet 1.000 maar 1.800 meter klimmen over een afstand van tien kilometer. Via Fiesch – op circa 1.100 meter – klim je via de Fiescheralp (2.200 m) bijna helemaal tot aan de top van de Eggishorn op 2.926 meter. De snelsten rennen deze lange vertical binnen anderhalf uur omhoog.

Boven wacht je een geweldige beloning. De Eggishorn biedt je namelijk misschien wel het beste uitzicht op de Aletschgletsjer. Het is de perfecte cooling down. Je kunt hier niet alleen de ijsstroom in bijna zijn volledige lengte zien, maar je kijkt ook uit over de besneeuwde toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau. Elk rond de vierduizend meter hoog. Kijk je de andere kant op, dan torent de markante Matterhorn boven de horizon uit. 

De langste afstand van de Swiss Alps 100 is een honderd mijler, 160 kilometer dus. Ook deze start op vrijdagochtend waarna je 49 uur de tijd hebt om deze ultra te volbrengen. Daarbij krijg je ruim 10.000 hoogtemeters voor je kiezen.

Direct van de start gaat het net als bij de vertical omhoog naar Fiescheralp. Maar in plaats van door te klimmen naar de Eggishorn, kun je snelheid gaan maken als je over een hoogvlakte op bijna 2.000 meter hoogte via de autovrije dorpen Bettmeralp en Riederalp naar Riederfurka rent.

Hierna duik je de schaduw in van het bos in en leidt een technisch trail naar spectaculaire Belalp-Riederalp hangbrug. Op een hoogte van 80 meter steek je via de 124 meter lange brug de Massakloof over. 

Vroeger was het mogelijk om via de Aletschgletsjer van Belalp naar Riederalp te komen, maar door het smelten van de gletsjer kan dit niet meer.

Daarna begint het weer te klimmen naar Belalp. Hier doe je een op-en-neertje naar 2.789 meter, dat het hoogste punt is dat je tijdens de 160 kilometer aandoet. Na een lange afdaling volgt een steile klim terug naar Riederfurka.

Vanuit de verte heb je de Aletschgletsjer al zien kunnen schitteren, maar op het stuk van RiederFurka naar de Gletscherstube loop je er pal langs. En je kunt volop van het uitzicht genieten want dit traject is redelijk vlak ten opzichte van de eerste 40 kilometer waarin je al 3.600 meter hebt geklommen van de in totaal ruim 10.000 hoogtemeters.

Tijdens de race heb je er geen tijd voor, maar het is zeker aan te raden een extra dag in te lassen om naar de gletsjer te lopen. Als je eronder staat dringen de gigantische afmetingen pas echt door je door.

De Märjelensee wordt gevoed wordt door smeltwater van de gletsjer. Ooit was het meer ruim anderhalve kilometer lang en 500 meter breed. Daar is nu nog maar honderd meter in de lengte van over.  

De Gletschertstube (rechtsboven) grenst aan de Märjelensee. Vanaf hier (2.363 m) laat je de Aletschgletsjer definitief achter je en begint de lange afdaling naar Bellwald. Onderweg pik je ook nog even de 160 meter lange Aspi-titter hangbrug mee.

Waar de eerste 80 kilometer zich afspeelde aan de noordkant van het Rhônedal, voert de volgende 80 kilometer door het gebied aan de zuidkant van de Rhône. Daarbij kom je onder andere door het prachtige Binntal.

Met al dik honderd kilometer in de benen klim, krijg je nog een heuse vertical voor je kiezen. Voor de klim naar de Breithorn moet je 1.126 meter stijgen in slechts 3,7 kilometer. Ten slotte ga je na de Rosswald-hulppost over de Fülhorn, die een zeer kort maar zeer technisch gedeelte heeft.

De 280 meter lange hangbrug tussen Mühlebach en Fürgangen vormt een spectaculair einde van de race. Je kijkt er vanaf een hoogte van 92 meter uit over de Rhône.

Voor het finishen van de 160 kilometer en 10.150 hoogtemeters heb je 49  uur de tijd. Lukt het je binnen 24 uur dan ontvang je een zilveren plak. Voor wie tussen de 24 en 49 uur finisht, is de medaille van koper.

De Swiss Alps 100 is een van slechts vijf races wereldwijd, die een kwalificatie is voor de oudste 100 miler in de VS, de Western States 100 en de populaire Hardrock 100 miler. Je kunt er tevens een voorkeurskwalificatie voor de Badwater 135 mee verdienen.

Niet racen, maar wel trailen? Een leuk alternatief voor de Swiss Alps 100 is de Stoneman Glaciaria Hike. Deze gemarkeerde trail is 65 kilometer lang en telt 3.150 hoogtemeters. Je loopt ‘m in één, twee of drie dagen, net wat bij je past. En je start op de dag wanneer het jou uitkomt (vanaf 1 juli).

In de hele Aletsch Arena ligt in totaal 300 kilometer aan bergpaden, waarvan een groot deel boven de 2.000. Het terrein is zeer afwisselend: van de grote Aletschgletsjer tot duizend jaar oude dennenbossen.

Splash this around