Selecteer een pagina

Hemelvaart weekend, een uitgelezen mogelijkheid voor wat meer ´time on the feet´. Verschillende mogelijkheden op de kalender om met een startnummer op het veld in te trekken. Of zelf één van de station-naar-station routes te plannen of een ander lang wandelpad te belopen. De VaBoVa, een tocht die de hoogste punten van Nederland en België aan elkaar verbindt, stond al even op m´n lijstje. Samen met Bouwe trokken we er vroeg op uit…

Via de FKT website van Stef Schuermans kom ik er achter dat de VaBoVa er in verschillende andere varianten ook bestaat. VaBo, BoVa, BoVaBo zijn de andere opties die je kunt lopen en waarvan gelopen tijden worden bijgehouden. De 4 letter varianten geven je logistiek een extra uitdaging om weer terug te komen. Met het OV is dat een avontuur op zich. Ik zou dan eerder kijken of je een combinatie kunt maken met vrienden of familie.

Reizend vanaf midden Nederland pakken we logisch gezien de Vaalserberg als vertrekpunt van de route voor de heen en weer. Met een hoogste punt van 322meter (jawel!) naar Signal de Botragne (694meter) heeft de route die kant op een licht oplopend karakter. Met GPS in de hand (gpx als download beschikbaar op de FKT site) zijn de paden goed te vinden.

De route die we lopen is logisch en de paden zijn leuk afwisselend. Zeker na een kilometer of 25, na het stuwmeer van Eupen. Met de rivier de Helle aan de rechterhand glooit het op en neer en de boomstronkpaden lopen langzaam over in veenpaden. Dat sompige veen doet een beetje aan als Drenthe, maar dan wat meer glooiend. De boardwalks zijn nogal gedateerd en verrassen ons regelmatig met een bounce mee naar rechts of links of omhoog. Een stuk met gegarandeerd natte voeten, in welk seizoen dan ook. De laatste 10 kilometer richting Botrange worden gelopen in geheel open veld, wat er in ons geval voor zorgde dat de zon vrij spel had. Een stuk om dus in je planning, tempo en drankvoorraad rekening mee te houden!


Gelukkig is er bij de Botrange een horecagelegenheid waar je bij kunt tanken. Check altijd wel de openingsdagen- en tijden. Op de weg terug konden we nog bijtanken bij een horecagelegenheid bij het stuwmeer van Eupen. Voor de rest zul je echt van de route moeten afwijken om de water- of energievoorraad aan te vullen.

De VaBoVa route is in totaal 86 kilometer en heeft ongeveer 1.400 hoogtemeters (900 heen en 500 retour). Op de kilometers langs het stuwmeer van Eupen en 3 andere, niet te vermijden, asfaltpassages na is alles onverhard. Een aanrader om een keer te lopen. Persoonlijk vind ik deze route, door het aandeel onverharde paden, een prettigere loopervaring dan het Limburgse Krijtlandpad, die qua kilometers in dezelfde categorie valt.

Splash this around