Selecteer een pagina

MudSweatTrails Reizen reizen

Waddentrail, door tij en ontij

Van 11 t/m 15 september 2022

Ben jij klaar voor een uniek trailavontuur in Nederland? In vijf dagen verkennen we de mooiste trails van de Waddeneilanden. Overnachten doen we op de Spes Mea, een traditionele platbodem (zeilschip) die ons ook van eiland naar eiland brengt. Met variabele dagafstanden nemen wij je mee door woeste duinen, uitgestrekte standvlaktes, door authentieke Waddendorpen, over kronkelige bospaden en met natte voeten door de kreken. Een grote glimlach en pure Hollandse Trailbeleving is gegarandeerd!

Tijdens deze “all-inclusieve Trailreis” hoef jij alleen maar te rennen en te genieten. Wie had gedacht dat er in Nederland zo’n mooie multi-stage trailreis te maken zou zijn? Vijf dagen lang je hoofd leeg lopen in het meest dynamische natuurgebied van Nederland, de Wadden.

We rennen van west naar oost alle bewoonde Waddeneilanden van Nederland door. Ervaar de schoonheid van Nederland met de trailschoenen aan je voeten. De trails worden begeleid door twee gidsen, maar met de aangeleverde GPS routes kun je ook in je eigen tempo delen van de reis rennen. Zo zijn de dagafstanden naar eigen inzicht korter te maken.

 Programma (onder voorbehoud)

1 |Doorsteek Texel en Vlieland

Vanuit heel Nederland arriveren we in de ochtend bij de veerhaven van Den Helder. Onze hoofdbagage wordt met een auto naar Harlingen gereden en wij stappen met enkel onze hardlooprugzak op de veerboot naar Texel. Dit grandioze Wadden trail avontuur gaat beginnen. Na de korte overtocht naar Texel rennen we via smalle paden langs de Mokbaai waar honderden vogels ons verwelkomen. Vanaf de Hors strekken vele kilometers zand voor ons uit. Dit voelt als een on-Nederlandse ervaring. Via fraaie stukken duin en bos rennen we richting het grootste natuurgebied van Texel, de Slufter. Hier volgen we de randen van het beschermde vogelbroedgebied richting de vuurtoren van Texel. Na een klein stukje strand komen we bij de houten aanlegsteiger van “de Vriendschap”, het kleine veer tussen Texel en Vlieland. We hebben er dan ruim 35 kilometer op zitten. Vanaf de gammele aanlegsteiger in Vlieland kunnen de liefhebbers met een grote safaritruck de Vliehors over rijden. Indien er geen luchtmacht oefeningen zijn is het ook mogelijk om in ongeveer 22 kilometer heel Vlieland over te rennen. Als we het enige dorp van het eiland, oost-Vlieland in rennen zit deze eerst hardloop dag er op en worden we warm onthaald door schipper Klaas van de Spes Mea, een traditionele platbodem van de “bruine vloot”. Aan boord staat onze hoofdbagage en kunnen we ons douchen. Na deze eerste traildag zullen de pannen met avondeten ons wel smaken. Als alles is opgeruimd zullen we spoedig onze kooi opzoeken en in een diepe slaap vallen.

 • Afstanden Texel: 25 tot 35 kilometer
 • Afstanden Vlieland: 12 tot 22 kilometer
 • Totale afstanden: 37 tot 57 kilometer

2 |Vlieland – Ameland

Bij het krieken van de dag trekken we onze hardloopkleding aan en glippen van boord af de haven uit. Op de uiterste oostpunt van Vlieland ligt een fraai stuk strand waar we rustig heen dribbelen. We doen onze schoenen uit en voelen het koele natte zand tussen onze tenen. Terwijl de wereld om ons heen langzaam wakker wordt doen wij een fijne ontspannen warming-up op het strand. Terug op de Spes Mea genieten we van een kop dampende koffie of thee. Na het ontbijt maken we ons klaar voor de overtocht naar Ameland. Schippers Klaas en Erik en hun maten geven ons de nodige instructies en gooit de trossen los. Op naar het volgende eiland; Ameland! De schipper kunnen onze hulp tijdens het zeilen goed gebruiken dus helpen we met het hijsen en strijken van de zeilen terwijl de golven tegen de boeg klotsen. Onderweg lunchen we terwijl we over het machtige Wad uitkijken. Afhankelijk van het weer varen we via een fraai route over het Wad naar Ameland waar we ongeveer 6 uur later aankomen.

De veerhaven van Ameland ligt halveweg het eiland bij het dorpje Nes. Bij aankomst maken we ons klaar voor een fraaie middage en avond trailrun. We verkennen eerst de oosterlijk helft van het eiland in ongeveer 28 kilometer. Via de Waddendijk rennen we naar Kooigrie en duiken daar het natuurgebied het Oerd in. Dit is een oud begroeid duingebied met enkele hoge duinen en vochtige duinvalleien. Vanaf de hoge duinen hebben we een prachtig uitzicht over de nabijgelegen kwelders, waar met hoogwater duizenden vogels rusten. Met de ruisende zee op de achtergrond voelen we ons hier als jagers uit de oudheid zoals we door dit oerlandschap rennen. Door de bossen langs de duinkust trainen we terug richting Nes. Wie nog energie over heeft kan ook de westelijke helft van Ameland verkennen, een gave route van nog eens 23 kilometer. Als we terug komen op de boten staat er eten klaar en de lopers die ook de west kant van het eiland nog hebben verkend zullen pas rond 20.00 uur aan tafel zitten. Daarna zal het spoedig stil zijn aan boord.

 • Afstanden Vlieland: ochtend 5 kilometer
 • Afstanden Ameland: 28 tot 50 kilometer

3 | Ameland – Schiermonnikoog

Bij de liefhebbers gaat het alarm vroeg af. Nog voor de zon boven de horizon uitkomt rennen we het prachtige Ameland op. We lopen een fraaie ronde van ongeveer 2 uur terwijl de rest van het eiland langzaam wakker wordt. Als rond 8 uur weer bij Spes Mea en de Lotus aankomen drinken we een kop thee of koffie en genieten we van het ontbijt. Schippers Klaas en Erik hebben alle voorbereidingen getroffen voor de overtocht naar Schiermonnikoog. Als de wind rustig staat gaan de zeilen om hoog en zetten we koers naar het oosten. Op de ‘blauwe balg” liggen vaak zeehonden te rusten en vele vogels vergezellen ons tijdens de vaart. Na ongeveer vier uur varen komen we op Schiermonnikoog aan. Als de boten in de haven liggen staat de lunch voor ons klaar. We zullen de energie nodig hebben want we gaan vanmiddag dit geweldige mooie eiland verkennen. We hebben ongeveer vier uur de tijd om naar de markante Kaap Willemsduin te rennen. Het pad door de Kobbeduinen is prachtig en we voelen ons alleen op de wereld. We zoeken onze weg terug via het strand en de ruige duinen. Als we de boot opstappen ruiken we het avondeten al. Na de douche delen we de verhalen van de dag en vullen we onze magen.

 • Afstanden Ameland: 8 tot 18 km
 • Afstanden Schiermonnikoog: 15 tot 35 kilometer

4 | Schiermonnikoog – Terschelling

Voor liefhebbers staat er voor het ontbijt een mooie route richting de Westerplas en het Rif op het programma. Hier zullen we veel vogels zien in de vroege ochtend. Na het onbijt hijsen we rond 10 uur de zeilen en varen we weer naar het westen, richting Terschelling. Het is een geweldig mooie tocht van 7 uur. Onderweg genieten we van de lunch terwijl de wind de zeilen bolt. De markante Brandaris is ons baken en als we eenmaal een plekje in de haven van Terschelling hebben gevonden eten we gezamenlijk een lichte avondmaaltijd. Gezamenlijk nemen we de bus naar Oosterend en rennen via gave trailpaden een grote ronden over eiland. Liefhebbers kunnen eerst helemaal naar het einde van de Boschplaat rennen, ruim 12 kilometer. Vanaf de uiterste punt van Terschelling is het daarna nog 38 kilometer om via het strand en de duinen terug te hollen naar Spes Mea. Dit is een ongelofelijk mooie tocht, waarbij we bijna het hele eiland ronden Ook als je geen 50 kilometer wilt rennen hebben we een zeer fraai route van ongeveer 20, 25 of 30 kilometer die je over de mooiste plekken van het eiland voeren. Het avondeten staat klaar als je terugkomt op de boot en terwijl de nachtelijke rust langzaam over het eiland neer daalt komen de laatste trailers weer aan boord. Als iedereen rond 23.00 uur weer op de boot terug gekeerd is kijken we vanaf het dek naar het repeterende schijnsel van de Brandaris en duiken daarna onze kooi in.

 • Afstanden Schiermonnikoog: 10 kilometer
 • Afstanden Terschelling: 20 tot 50 kilometer

5 | Terschelling – Harlingen

Het is alweer de laaste dag van dit geweldige trailavontuur. Voor het ontbijt kunnen de liefhebbers mee voor een laatste hardloopronde over de enorme zandvlakte van de Noordsvaarder. We lopen rustig tussen de jonge duintjes door en laten de overweldigende rust in ons neer dalen. In de einder gloort Vlieland waar we een paar dagen geleden nog rondrenden. Als we na twee uur weer bij Spes Mea en de Lotus aankomen drinken we een kop thee of koffie en genieten we van het ontbijt. De schipper hebben alle voorbereidingen getroffen voor de overtocht naar het vaste land. Langzaam laten we de Waddeneilanden achter ons en komt het vaste land dichterbij. Na 5 uur varen sturen schipper Klaas en Erik de boten de haven van Harlingen in. Zo komt er een eind aan een weergaloos trailavontuur in Nederland waar we nog lang van na zullen genieten. Met stramme benen maar met een grote glimlach stappen we van boord en lopen naar het treinstation van Harlingen Haven.

 • Afstanden Terschelling: 8 tot 20 kilometer

Deze reis is inclusief: 

 • Begeleiding van een gids van 360º Explore en een gids van MudSweatTrails
 • Boot overtocht Den Helder – Texel
 • Boot overtocht Texel Vlieland
 • 4 dagen overnachten op een traditionele platbodem
 • Varen tussen de Waddeneilanden
 • Alle maaltijden vanaf het avondeten op dag 1 tot en met de lunch op dag 5
 • Eenvoudige EHBO set voor onderweg
 • GPS tracks van alle routes

Buiten de reissom: 

 • Het vervoer naar onze opstapplaats Den Helder. En het vervoer van Harlingen (onze finishplaats) weer terug naar huis.

NB. Weersomstandigheden en de condities van de trails kunnen het programma beinvloeden. Eventuele aanpassingen mogelijk.

Voor deze Trailweek kun je inschrijven vanaf 840 euro per persoon.

Heb je nog vragen? Mail naar basecamp@360explore.com.

Wil je direct inschrijven dan kan dit via de website van onze reispartner 360 Explore.

—————————————————–

Reissom €840 of €1090 p.p. (minimaal 16 deelnemers). Tijdens deze reis kun je er voor kiezen je eigen tweepersoonshut te nemen of met twee personen een 4-persoonhut te delen. Hierdoor heb je aanzienlijk meer ruimte en privacy. De hutten aan boord van de prachtige tjalken zijn wel klein namelijk. De reissom bedraagt dan €1090 per persoon. Als dit je voorkeur heeft geef dat dan aan bij de boeking. Je kunt er ook voor kiezen om een tweepersoons hut te delen of met 4 personen de 4 persoonshut te delen. Je betaald dan een aanzienlijk lagere reissom. Wees er wél van bewust dat de ruimte aan boord in de hutten gering is. Het zal dus een paar nachtjes passen & meten zijn. De reissom bedraagt dan €840 per persoon.

Deze reis wordt uitgevoerd door 360° Explore. Alle 360° Explore reisgidsen zijn opgeleide UIMLA mountainleaders om veilige routes midden door de natuur te gidsen. Je boekt de reis direct bij 360° Explore, zij zorgen voor de juiste uitvoering van deze reis net zoals MudSweatTrails dat zou doen. We bemiddelen alleen in het boeken van de reis en hebben verder geen invloed op de uitvoering van de reis. Na het klikken van boek deze reis kom je op de boekingspagina van 360° Explore. De bevestiging en informatie krijg je dan ook via onze samenwerkingspartner 360° Explore.

Splash this around