Selecteer een pagina

Door: Chiel Hollander

Het Nationaal Park Veluwezoom is bij veel Nederlanders bekend door de Posbank. Het heideveld, met grote hoogteverschillen, dat elk najaar zo prachtig paars kleurt. De eigenlijke naam van dit gebied is het Herikhuizerveld. De naam van Posbank komt van de monumentale bank die op het uitzichtpunt bovenaan is neergezet. Het Herikhuizerveld is het bekendste deel van het Nationaal Park, maar er is zo veel meer! Denk aan de Beekhuizenbossen, het Rosendaalse veld en ook de Lappendeken…

Niet alle lopers vinden het prettig om op de bonnefooi te gaan hollen. Lekker dwalen over de vele paadjes geeft een aantal van ons de onrust om mogelijk te verdwalen. Je kan natuurlijk een route online zoeken de GPX downloaden en via je horloge navigeren. Een andere goede tip is om naar de parkeerplaats van de Lappendeken te rijden. Neem hiervoor de opgang vanuit het dorpje De Steeg. Vanaf deze parkeerplaats zijn, mede dankzij de deelnemers van de Zevenheuvelenloop, twee mooie routes uitgezet door Natuurmonumenten.

Een route van 7,5 kilometer die best pittig is door de relatief veel hoogtemeters. Deze korte route kruist en volgt met enige regelmaat de MTB parcoursen, dus het is wel belangrijk om rekening te houden met de medegebruikers. Gedurende de route kom je net langs het Herikhuizeveld, dus een (kort) uitstapje over de mooie heide is snel gemaakt.

De langere route van 15 kilometer begint op hetzelfde punt, maar volgt al snel een andere route. Middels de markeringspaaltjes is ook deze route goed te volgen en ontdek je de fijne afwisseling in de paden. Er is ook een kort stuk verhard fietspad opgenomen in de route, maar het merendeel betreft een mooie mix tussen zand, grind en overige onverharde paden. Op beide routes worden brede paden afgewisseld met kleine paadjes. Op meerdere plekken kan je ‘overig verkeer’ zoals fietsers, wandelaars en paarden tegenkomen, dus het is belangrijk dat we deze leuke paadjes gezellig met elkaar blijven delen. Beide routes kunnen in beide richtingen gelopen worden en mocht je zin hebben, dan kan je ze ook aan elkaar plakken. De ronden zijn dusdanig verschillend, zonder noemenswaardige overlap.


Ga voor meer informatie naar de site van Natuurmomumenten:

Splash this around