Selecteer een pagina

Test verslag Coros Vertix, deel 2

Wat vooraf ging: Test verslag deel 1: over de digibeet en de fun-factor

Als International Mountain Leader is het mijn 2e natuur om met kaart & kompas m’n weg te vinden. In het terrein blijkt, vanwege z’n compacte formaat, de smartphone toch vaak handiger. Over het gebruiksgemak van de handheld gps heb ik het hier maar even niet.

Gedurende vele weken werk als International Mountain Leader tijdens trail & trekking weken in de Franse en Italiaanse Alpen testte ik de Coros Vertix 2. Vrijwel alle trails kende ik: zonder kaart, telefoon of Coros zou ik er prima m’n weg vinden. Zou de Coros hier aan m’n verwachtingen voldoen ?

Planning van de routes
Van de meeste routes heb ik een GPX bestand in m’n cloud en telefoon staan.

Normaal gesproken open ik die in Bergfex of in Iphigénie. Apps waar je (in de betaalversie) ook alle kaarten kan downloaden zodat je niet van het netwerk afhankelijk bent. 

Kaarten verschillen nogal in de diverse Apps, zie onderstaande voorbeelden. De open source kaart van Coros is wat bleek vergeleken bij de Franse IGN kaart (afbeelding 1) en de Bergfex open source kaart (afbeelding 2).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plannen in de Coros App gaat makkelijk. Een vector programma; oftewel klik op de verschillende punten waar je langs wil en de app maakt het parcours. Met een druk op de knop registreer je het en zit de GPX via de bluetooth in je horloge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot mijn verrassing komen de gegeven afstanden en hoogtemeters behoorlijk overeen met de geregistreerde gegevens, zoals onderstaande plaatjes laten zien. Dat verrast me: als ik met een groep van 8 trailers op pad ga lopen de registraties van het parcours vaak ver uiteen. Volgens sommige ‘deskundigen’ helpt het gebruik van open source kaarten hierin niet altijd mee.

Wat vertelt die registratie me nog meer?
Voornamelijk zaken die mij als ik aan het gidsen ben niet interesseren, maar die in training zeer bruikbaar zijn: tempo, hartslag, vermogen, paslengte, cadans en hoogte. Ik zet m’n horloge tijdens een werkdag nooit op pauze dus de pauzes zie je als horizontaal in het hoogteprofiel. En je kan er ook nog een prachtige combinatie grafiek mee maken!

   

Wat is er nou nog zo handig voor een International Mountain Leader?

  • Het met een blik op je pols volgen van de route. M’n telefoon blijft voornamelijk in m’n zak. Dat staat ook gezelliger!
  • De batterijduur; Ik laad m’n horloge op na een stevige trekking van 10 dagen waarbij ik 8-10 uur per dag navigatie gebruik.
  • Screenshots van het hoogteprofiel zijn handig om ´s avonds in de briefing te gebruiken; ze illustreren goed het programma van de volgende dag-
  • Slaap registratie. Flauwekul of toch niet ? Ik weet zelf wel of ik goed geslapen heb. En in berghutten valt dat vaak aardig tegen. De hoeveelheid diepe slaap die je krijgt is belangrijk voor je fysieke herstel. Dat kan een aardig gegeven zijn om rekening mee te houden in je training.

Wat valt er te zeuren?
In mijn beroeps- en trainingspraktijk in de bergen weinig. Met de juiste instellingen blijft het lekker makkelijk in gebruik. Onderweg vaar ik er blind op.  De in de Coros App gemaakte routes check ik vaak even in een app met iets duidelijkere kaarten. De verschillen tussen de diverse paden zijn vaak wat summier in de Coros App.

Whats next? Deel 3
Het eindexamen van de Coros Vertix 2 is in de laatste week van augustus. De PTL (300km, 25 vertical Km) is onderdeel van het UTMB programma. Hoe doet de Vertix 2 het bij de off-trail stukken? Hoe bevalt het ‘s nachts? Houd z’n batterij het vol?

Team Beachwalk laat het horen in September! Te volgen via de Livetrail app, startnummer 20111.