Selecteer een pagina

Stokken, In de langere bergtrails zijn ze niet meer weg te denken. Bij wedstrijden als de utmb gebruikt wel 90% van de deelnemers ze. En velen gebruiken ze inefficiënt of verkeerd. Dus waarom, wanneer en hoe worden ze gebruikt? Hier deel 1 van de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Is er een verschil tussen de wandelaar en de trailer tav stokgebruik?
De wandelaar,met een statische pas, haalt voordeel uit zij stokken bij de afdaling; door op z’n stokken te leunen vangen ze een deel van de belasting spieren en gewrichten op. Bij stijgen nemen de armen wat arbeid van de benen over. Een trailer gebruikt ze alleen bergop. Bij goed gebruik kunnen zo de arm en romp spieren ruim 15 % van het werk van de beenspieren overnemen. Dit resulteert in uitstel van vermoeidheid in de benen waardoor een bepaalde snelheid veel langer kan worden volgehouden.

Ga je sneller door het gebruik van stokken?
Nee, je snelheid wordt in de eerste plaats bepaald door je cardio-vasculair vermogen, dat verander je er niet mee. Wel houd je een bepaalde stijgsnelheid langer vol. Je verval in snelheid wordt zo minder en dus kan je een betere eindtijd lopen. Aangezien je bepaalde spiergroepen minder belast heb je ook minder hersteltijd nodig. Bij meerdaagse trails kan dit ook een groot voordeel zijn.

Waarom gebruik je stokken liever niet bij het afdalen?
Goed en snel afdalen is een technische kwestie. Een hele korte pas, bekken licht naar voren, je armen helpen bij de balans. Als je met stokken bergaf rent, ga je grote passen maken met je bekken teveel naar achter en blijkt het afdalen dus belastend voor spieren en gewrichten.
Afdalen met een goede techniek kost minder energie dan corrigeren en ‘klappen opvangen’ met stokken. Als je een moeizame afdaler bent kunnen ze hierbij wel nuttig zijn. Bij gladde, steile afdalingen kun je ze gebruiken om je balans te bewaren. Polslussen bij afdalen altijd afdoen.

Wat zijn de nadelen ?
Gevaar voor letsel bij jezelf en anderen, dus:

  • Bij de afdaling altijd de polslussen afdoen!!!! Dit om extra letsel bij eventuele valpartijen te voorkomen. Je kan ze losjes in 1 hand houden, op je rugzak binden of opbergen tussen je rugzak en je rug.
  • In de drukte voor en na de start; Bij voorkeur (ingeschoven) in één hand met de punten naar voren. Zo heb je het minste kans er anderen mee te verwonden. Een paar kleine stukjes tuinslang om de punten te beschermen is nog beter.
  • Tijdverlies als je ze steeds op je rugzak vastmaakt.
  • Als je met stokken loopt zijn bidons onhandig, een drinkzak met slang is dan praktischer.

Bij dit artikel werd gebruik gemaakt van “Ulrafondus” en onderzoeks resultaten van de Universiteit van St Etiènne.
Lees ook deel 2 van het lopen met stokken.

Splash this around