Selecteer een pagina

Eén of soms zelf twee hoofdlampen horen bij veel trails tot de verplichte uitrusting. Omdat je in het donker start, finisht of misschien maak je zelf zonsondergang en zonsopgang mee tijdens een trail. En met de steeds korter wordende dagen is een hoofdlamp de uitkomst bij een hele vroege of late training. Een beknopt overzicht van Petzl hoofdlampen die hun diensten op de trail bewezen hebben. Van klein naar groot.

De Petzl e+lite

Een mini-hoofdlampje van slechts 27 gram, maar erg degelijk. Z’n lichtopbrengst is te klein voor trailrunning. Het is een lampje dat door velen in de ultra-trail wordt meegenomen als verplichte reserve lamp, en dan maar hopen dat je hem niet nodig hebt ! Ook geen slecht idee om hem in onbekend terrein bij je te hebben voor noodgeval; net als een reddingsdekentje. Hij kost een kleine 30 euro inclusief mini lithium batterijen.

Petzl Tikka

Een hoofdlampje met 4 leds van 81 gram (inclusief 3 AAA batterijen) Inmiddels een klassieker onder de hoofdlampen. Het soort lamp dat prima voldoet als je in het donker start of aankomt maar die net iets te weinig licht geeft om comfortabel een hele nacht mee door te gaan. Drie lichtsterkten, makkelijk te bedienen en comfortabele hoofdband. Een ook zeer bruikbare reserve hoofdlamp in de ultra-trail voor nog geen 30 euro.

Petzl Tikka XP

Hij lijkt op de gewone Tikka, maar heeft maar 1 led en een veel krachtigere lichtbundel. Inclusief 3 AAA batterijen slechts 88 gram. Ook heeft hij een degelijk verschuifbaar lensje om de lichtbundel smal of diffuus te maken. Eén knop waarmee je hem ook in de rood-licht-nacht-stand kan zetten en drie licht sterkten. Dit is al een serieuze trail-running hoofdlamp. Mijn keuze bij een start/aankomst in het donker en als reserve lamp bij een ultra-trail waar één of meerdere nachten inzitten.

Petzl Myo rxp

Volgens mij is dit terecht de meest gebruikte hoofdlamp in de ultra-trail ! Voor 88 euro heb je een degelijke, zeer betrouwbare 175 gram wegende hoofdlamp (inclusief batterijen) die enorm veel licht geeft. Met 3 AA batterijen kom je hiermee comfortabel de nacht door. Meerdere licht standen en bovendien programmeerbaar voor langere batterij levensduur. Wordt geleverd met top-hoofdband zodat hij nog stabieler zit. Net als de Tikka XP met een voorschuif lensje en 1 grote led.

Petzl NAO,

De Rolls-Royce onder de hoofdlampen. MST wijdde er al eerder dit artikel aan. Programmeerbaar, zelf regulerende lichtsterkte en een per usb kabel oplaadbare lithium accu.
Ik testte hem onder winterse omstandigheden in de TDS. Op z’n zelf regulerende halve lichtsterkte had ik prima zicht en houdt een accu het ook een nachtje vol. Hij kost 125,- E en weegt 188 gram (inclusief 1 accu) Een reserve accu kost E 40,- al kun je er ook 2 AAA batterijen in doen. Alleen de hoofdband is niet geweldig; jammer dat de ontwerpers niet die van de Myo rxp hebben gebruikt.

Tips voor het gebruik van je hoofdlamp.
-Stop voor een wedstrijd nieuwe, opgeladen batterijen in je lamp.
-Controleer voor een wedstrijd je reserve lamp en al je reserve batterijen; je zou niet de eerste zijn die stuit op een onbruikbare reserve hoofdlamp.
-Langzaam bergop lopend zet je de lamp op halve kracht, snel bergaf op volle kracht. Hiermee verleng je de levensduur van je batterijen aanzienlijk.
-Zorg dat de batterijen, bij de Myo rxp en de NAO, in de winter onder je muts of buff zitten. Koude heeft een slechte invloed op de prestaties van de accu en batterijen.
-Als hulplampje, bij het s’nachts verwisselen van je batterijen, is je telefoon-display een uitkomst.
-Een milieubewuste trailer gebruikt uiteraard oplaadbare batterijen en de minder milieu bewuste trailer gaat natuurlijk braaf naar de batterijen bak !

Splash this around