Selecteer een pagina

In het najaar van 2011 lanceren we in samenwerking met Han Savelkoel en Michiel Panhuijsen een initiatief op de Utrechtse Heuvelrug: de Utrechtse Heuvelrug Trail (UHT). Een open trail klassement: een klassement waar iedereen op ieder willekeurig moment aan mee kan doen. Je maakt een foto van de stationsklok in Driebergen-Zeist, je rent naar station Rhenen, en maakt daar ook weer een foto. Iedereen loopt daarbij, zelf navigerend, de mooie route over dé Heuvelrug van A naar B. Zodoende ontstaat er op onze website een registratie van deelnemers met hun eindtijd. Met een kort tekstje over de ervaring en 2 foto´s van de loper met de stationsklokken. De trein brengt deelnemers weer terug naar de start en vaak ook verder weer terug naar huis.

In de donkere maanden zetten we dit klassement jaarlijks extra in de schijnwerpers. Elke maand kan er een felbegeerde La Sportiva beanie worden gewonnen. Een paar jaar later zien we dat veel dezelfde lopers een verzameling beanies bij elkaar heeft gelopen en worden de beanies random onder finishers uitgereikt. De snelste tijd op de UHT (31km) duikt zelfs onder de 2 uur. Zorgvuldig getimed met westenwind 4 a 5. Andere exoten zoals de dubbele UHT, de UHT by night en het doortrekken naar andere stations ontstaan.

De UHT smaakt naar meer. Het inspireert ons om meer groene lijntjes tussen stations te trekken. Bij voorkeur lijnen met interessante natuur en een verhaal onderweg, met zo weinig mogelijk urban kilometers en met een zo rechtstreeks mogelijke treinverbinding weer retour. Han broedt op een ultra pad, met een minimum aan asfalt en enkele maanden later is daar het UPNL en worden de stations Wezep en Hilversum Sportpark met elkaar verbonden met een heuse racetrack. De uitdaging die tussen de stations ligt is 100 mijl lang, en is aanvankelijk bedoeld als parcours om te kijken hoever een loper binnen de daglicht periode van de langste dag (21 juni) kan komen. Later wordt de route in moten gehakt, zodat lopers de route kunnen lopen in vier delen, van station naar station.

Via Twitter verschijnen inmiddels regelmatig stomende koppies voor stationsklokken doorheen heel de Lage Landen. Nou ziet de NS wel vaker heethoofden via hun communicatiekanalen voorbij komen, maar dit ziet er toch anders uit. Zij nemen contact met ons op om te kijken of we die routes samen bij een groter publiek bekend kunnen maken. Net als de NS wandelroutes is er wellicht ook ruimte voor NS Trailroutes? Nieuwe lijntjes op andere delen van de kaart worden geschetst en verder veldwerk wordt verricht om verspreid over Nederland station-naar-station routes te ontwikkelen. Van Groningen tot aan Heerlen tot aan Zandvoort aan Zee. Afstanden variërend van 20km tot 50km. GPS running is inmiddels de standaard geworden, de beschrijving van historische hoogtepunten op de route blijft bestaan.  Ook het begrip ‘Trailvakanties in Nederland’, bestaande uit 2, 3, of 4 dagen de NS Trailroutes lopen, ziet het daglicht.

De NS brengt nu een  boekje uit met alle NS Trailroutes van Nederland: een mooi naslagwerk voor de trein-trailers. Het boekje is vanaf deze week beschikbaar en zal tijdens het Koning van Spanje Trailweekend worden uitgedeeld. Nieuwe routes zitten nog in de pen. Een nieuwe editie van dit boekje komt er in de toekomst dus vast ook nog wel.

Een overzicht van de NS Trailroutes in Nederland, terug te vinden onder het kopje ROUTES en vrij te downloaden:

 

#reisjefit #runningthegreenline