Selecteer een pagina

De UTMB, zijn er nog trailers die de race niet kennen?
De UTMB, is dat niet het wereld kampioenschap ultra-trail?
De UTMB, gaat die niet tegen alle ‘trailwaarden ‘ in?

Iedereen heeft zo zijn mening over de UTMB,  al hebben maar weinigen onder ons aan één van de wereldberoemde wedstrijden in Chamonix mee gedaan.

Iedereen kent de UTMB; maar wie van ons kent Doug Mayer? Doug Mayer is Amerikaan, schrijver, oprichter van het trail-run organisatie Run The Alps, gepassioneerd trail runner, klimmer, Chamonix bewoner en nog veel meer. Maar belangrijker nog: in Frankrijk is alles en iedereen een punt van discussie. Doug Mayer is van origine een outsider en dat maakt al het verschil als je, zoals hij, meer wil weten.

Over de UTMB die inmiddels 20 jaar bestaat doen vele verhalen de ronde: logisch, het is het grootste en bekendste trailrun evenement met al jaren een enorme spin-off naar de Chamonix vallei en omstreken. 

De oprichters Michel en Catherine Poletti zijn van kleine middenstanders uitgegroeid naar publieke figuren met alle uitwassen die erbij lijken te horen. Maar zij zijn zeker niet de enige spelers in een steeds groter, internationaler en commerciëler wordende sportwereld. 

Doug Mayer wilde meer weten en schreef na meer dan honderd uur interviews (waarvan tientallen met het echtpaar Poletti) een boek. Over de geschiedenis van de UTMB, over de sponsors en de partners, over de organisatie en vrijwilligers, over de toptrailers en de gewone man, over de financiën en de controle, over de kritiek en de problematiek en hij was zelf ook vaak verrast. De interviews met Michel en Catherine Poletti zijn verrassend en leveren een ander beeld op dan wat vaak in de media wordt afgeschilderd; en uiteraard zijn er vele ‘side stories’. 

Mijn eerste UTMB liep ik in 2008, het jaar dat Kilian Jornet voor het eerst won, en ik kwam meerdere malen terug in Chamonix voor de andere races, met plezier en ook met wat bedenkingen. Doug Mayers boek is voor mij een welkome aanvulling op alles wat ik al wist over de UTMB, vol met verhalen van en over de hoofdrolspelers. En dat alles in een luchtige, plezierige stijl geschreven met uiteraard vele prachtige foto’s.

Een absolute aanrader voor onder de kerstboom, of gewoon als trailmotivatie in deze donkere wintermaanden !


 

Splash this around