Selecteer een pagina

Schoenen met een carbonplaat. Voor hardlopers die op de weg lopen bestaan ze al langer en wordt het aanbod steeds groter. The North Face introduceert nu een van de eerste carbon trailschoenen. MudSweatTrails testte de Flight VECTIV. Hieronder lees je onze eerste indruk.

Sneller en energiezuiniger
12 oktober 2019. Eliud Kipchoge loopt als eerste mens ter wereld de marathon onder de twee uur. Onderdeel van het succes van Kipchoge waren zijn hardloopschoenen waarin een carbonplaat is verwerkt. Deze plaat zorgt voor een extra stimulans bij de afzet waardoor je als het ware vooruit wordt geduwd. Door de gebogen vorm van de carbonplaat gaat afwikkelen bovendien makkelijker. Maar het is niet alleen het carbon dat ervoor zorgt dat je sneller kunt lopen. Een speciaal schuim zorgt voor meer demping en veert ook meer terug. Carbonschoenen hebben daarom een vrij dikke zool. De wondersloffen zorgen volgens experts dat je 4% energiezuiniger loopt. Na het succes van Kipchoge – en vele andere records die inmiddels zijn verbroken – kwam er een run op carbonschoenen. Elk gerenommeerd hardloopmerk heeft momenteel minimaal een model in zijn collectie.

   

Recordregen aan FKT’s
The North Face begon ruim twee jaar geleden met de ontwikkeling van het VECTIV-systeem met als doel om energiezuiniger te kunnen lopen. De hele VECTIV-footwear collectie zal in totaal gaan bestaan uit acht modellen voor hardlopen en wandelen, Prijzen variëren hierbij van 130 tot 200 euro. Het eerste model dat nu gelanceerd is de Flight VECTIV. Dat is ook meteen het premium model. Sinds mei 2018 hebben atleten van The North Face met verschillende prototypes van de Flight VECTIV een kleine 10.000 kilometer afgelegd. Daarbij wisten ze verschillende FKT’s neer te zetten. Zo liep Dylan Bowman de Wonderland Trail (153 km/7300 D+) rond Mount Rainer in 16 uur, 58 minuten en 41 seconden, ruim 90 minuten sneller dan de vorige beste tijd. Kaytlyn Gerbin, een andere TNF-atleet, zette hier met 18:41:54 de snelste FKT voor dames neer. Pau Capell, winnaar van de Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) 2019, liep afgelopen zomer de UTMB solo in een snelle tijd van 21:17:18. De vierde tijd ooit gelopen dit parcours.

Snelle raceschoen
De prestaties van de TNF-atleten scheppen niet alleen hoge verwachtingen, maar doen ook vragen rijzen. De meeste carbonschoenen zouden namelijk pas effectief zijn als je harder loopt dan 15 kilometer per uur. Bovendien gaan ze maar een zeer beperkt aantal kilometers mee, sommigen maar 200. Een chat met The North Face leverde het antwoord op dat de Flight VECTIV vooral is ontwikkeld als raceschoen. Niet voor zomaar voor een training. Tenzij je op het niveau loopt van een Pau Capell. Het zijn vooral dus de snelle atleten die het meeste baat zullen hebben van het premium model Flight. Gelukkig komen er voor de minder goden onder ons ook VECTIV-schoenen op de markt. Deze maken gebruik van dezelfde technologie, alleen de gebruikte materialen zijn anders.

Wat betreft het aantal kilometers dat de schoenen meegaan, deelde Pau Capell in de chat dat hij met zijn huidige paar 400 kilometer heeft gelopen en dat ze nog lang niet versleten zijn.

Niet duurzaam
Een kleine maar belangrijke kanttekening valt daarbij nog wel te maken. Carbon, ofwel, koolstofvezelcomposieten, is namelijk niet of moeilijk recyclebaar. Dit feit is in strijd met trailrunning waarbij het vooral gaat om natuurbeleving. Het vervuilen van je eigen speelterrein hoort daar niet zeker bij. Als je dan ook nog een schoen draagt, die maar een beperkt aantal kilometers meegaat, is dat niet heel duurzaam.

Makkelijke afwikkeling
Inmiddels hebben wij ook de nodige kilometers met Flight VECTIV gelopen. De onderkant van de schoenen is ovaalachtig van vorm. Door deze kromming ervaar je een hele makkelijke hak-teen afwikkeling. Je rolt bijna als vanzelf naar voren. En hoe minder voortstuwende kracht je voeten hoeven te leveren bij de afzet, hoe energiezuiniger je loopt.

Ondanks de vrij dikke zool, zijn de schoenen enorm responsief. Bij de landing voel je dat de energie die je in de afzet stopt, heel direct terug krijgt. Dit alles zorgt voor ‘snelle’ beleving. Of dat daadwerkelijk zo is, is alleen na te gaan als je op een zelfde ronde je tijd gaat meten. Dat hebben wij niet gedaan.

Nauwsluitende pasvorm
De schoenen hebben een nauwsluitende pasvorm – een schoenlepel biedt uitkomst bij het aantrekken. De VECTIV’s sluiten als het ware als een sok om je voet. Er zit dan ook geen losse lip in de schoen, deze maakt deel uit van het bovenwerk. Doordat je voeten goed zitten verankerd, geeft dat veel controle in technisch terrein en steile afdalingen. De zijkanten van het bovenwerk zijn van Matrix, een kevlarmateriaal dat ook gebruikt wordt door Hoka One One. Dit slijtvaste materiaal heeft een open structuur waardoor het erg goed ventileert en neemt bovendien nauwelijks water op. De noppen zijn niet uitgesproken grof, maar bieden goede grip. De kleur van de schoenen is opmerkelijk. Al na een paar kilometer op de trails, zijn ze niet meer maagdelijk wit.

Conclusie
De Flight VECTIV van The North Face is een trailschoen met carbonplaat en energetisch schuim dat als doel heeft maximale energieteruggave te bieden. De schoen voelt erg direct in z’n voortstuwing en afzet en de kromming zorgt een makkelijke afwikkeling van je voet.

Hij voelt snel en biedt tegelijk grote stabiliteit en grip bij het afdalen.

De Flight VECTIV is misschien niet passend voor elke trailer. Gelukkig komen er al in februari andere VECTIV-modellen op de markt, zodat iedereen het comfort van het lopen van een carbonschoen kan ervaren.

Splash this around