Selecteer een pagina

Materiaal, veiligheid en verantwoordelijkheid in de trail.
Terwijl ik en bordje pasta eet komt er iemand die op krukken loopt bij me aan tafel zitten. “Wat is jou overkomen? “vraag ik hem. “Een typisch geval van onderkoeling vannacht” antwoordt hij. “Pardon, moet je dan op krukken verder??”. “Ik zal ’t je uitleggen” zegt hij. “Ik zit bij de bergreddings brigade. Vannacht kregen we een oproep. Trailer onderkoeld en uitgeput op de col op 2.700 meter hoogte. Wij erheen, ‘t weer was niet geweldig. Blijkt dat die jongen daar zonder trui en zonder regenjack zit met alleen een reddingsdekentje. De schade bij hem viel mee, we waren er nog op tijd. Op de terugweg struikel ik en nu sta ik 2 weken op non-actief, ook voor m’n werk”

Ieder jaar lijkt de lijst van verplicht mee te nemen materiaal bij trails in de bergen langer te worden. En ieder jaar komen slecht uitgeruste trailers tijdens wedstrijden in de problemen met soms een zeer vervelende afloop. Materiaal, veiligheid en verantwoordelijkheid hebben daarom veel met elkaar te maken.
In veel Europese landen is de organisator van een trail wettelijk aansprakelijk voor datgene wat de trailers tijdens de wedstrijd overkomt. De disclaimer, zoals in de USA gebruikelijk is, heeft aan deze kant van de oceaan vaak geen enkele waarde. Dat betekent dus dat die organisator al het mogelijke moet doen om ongelukken te vermijden; vandaar de EHBO posten, checkpoints, hulpdiensten, aflastingscriteria en verplicht materiaal.

Met name dat lijstje verplicht materiaal doet nog wel eens de wenkbrauwen fronsen. Hebben we echt al die spullen nodig onderweg? 2e hoofdlamp, 3e paar batterijen, trui, regenbroek etc. Als trailer wil je toch zo licht mogelijk op pad, zeker als er hoogtes overwonnen moeten worden. Als je op een heldere dag op ’t pad je been breekt, komt de (lang niet over al gratis) helikopter je echt wel halen. Maar het volgende scenario is waar je als organisator rekening mee moet houden. Je loopt s’nachts in slecht weer verkeerd, tegen de tijd dat je het doorhebt ben je een eind van de trail, vermoeid struikel je, been stuk, geen telefoon bereik en geen vliegweer voor helikopters. Tegen de tijd dat je ze op ’t volgende checkpoint doorhebben dat er iets mis is ben je al onderkoeld. Voor die situaties is dat verplichte materiaal. Tijd rekken voor de hulptroepen is dus essentieel.

De organisatoren, vrijwel altijd enthousiaste vrijwilligers, nemen een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van de deelnemers. Als deelnemer heb je dan ook de morele plicht om aan zijn ‘eisen’ te voldoen. En wat dat extra gewicht betreft: er hebben al heel wat lopers bij grote evenementen af moeten haken vanwege een extra trui of muts die ze nodig, maar niet bij zich hadden. Ik heb nog niet gehoord van iemand die moest afhaken omdat hij 250gram extra in z’n rugzak meenam!

Splash this around