Selecteer een pagina

In 2022 organiseerde MudSweatTrails een trailreis in 7 etappes over het parcours van de legendarische UTMB rond de Mont Blanc. In 2023 doen we het weer en jij kan nog mee!

Maar wat is eigenlijk die Tour de Mont Blanc?

De wereldberoemde UTMB volgt de Tour de Mont Blanc; dat klinkt simpel. Een rondje rond de hoogste berg van Europa (4808 m) De franstaligen noemen het een GR, een ‘Grand Randonnee’ of te wel een grote wandeling en het is al jaren één van de populairste trektochten van Europa. Officieel dateert de route van 1951, al werden alle cols natuurlijk al vele eeuwen eerder overgestoken voor handel met naburige valleien. Inmiddels lopen in de maanden juli en augustus mensen vanuit de hele wereld deze ‘grand classique’. De meesten leggen de 170 km (met 10.000 hoogtemeters) in een dag of 10 af. Sommigen doen het in volledige autonomie, bivakkerend op de mooiste plekken. Velen kiezen voor wat korte bus trajecten in de lange valleien om wat tijd te winnen. Wij trailen alles, met een klein trailrugzakje en bagagevervoer tussen de accommodaties..

En er bestaat niet één Tour de Mont Blanc, er zijn inmiddels vele varianten. Voor de hikers en trailers zijn een aantal cols verplichte kost, maar er vallen heel wat extra lusjes te maken in de verschillende valleien. Creatieve berggidsen hebben uiteraard ook meer alpine-klim-gletsjer varianten verzonnen. Voor de trailers is de Grand Col Ferret, op de grens van Italië en Zwitserland op 2713 meter het hoogste punt.

Frankrijk, Italië en Zwitserland doorkruis je nu. Van de 15e tot de 19e eeuw viel het allemaal onder het Hertogdom van de Savoie. De Franse taal is tegenwoordig de voertaal rondom de Mont Blanc. 

Alle 8 valleien rond de Mont Blanc en de bijhorende cols hebben duidelijk hun eigen karakter. Het drukke Chamonix en het rode graniet van de Aiguilles Rouges in Frankrijk. De steile Mont Blanc zuidwand domineert het Italiaanse deel. Pittoreske en opgeruimde gehuchten in Zwitserland. Een variatie in landschappen die blijft verrassen, rotspartijen, meertjes, woeste stroompjes, geurige weides, prachtige chalets, ruige gletsjers en ergens in het beeld altijd de besneeuwde Mont Blanc.

En ja, uiteraard moesten de competitieve bergsporters uit Chamonix er een wedstrijdje van maken. Inmiddels is de UTMB uitgegroeid tot het grootste en meest bekeken trail evenement van de wereld. Daarover meer in een volgend deel van deze mini-serie.


  • Wil jij ook een keer de  legendarische Ultra Trail du Mont Blanc lopen ? Je kan nog mee in september 2023.  Meer info op de site van onze partner 360°Explore.
  • Deel 1 van de miniserie: De voorloper van de UTMB.

Splash this around