Selecteer een pagina

Het (ultra)-trail seizoen loopt op z’n eind. Er zijn hier en daar nog wat naweeën op de kalender te vinden maar voor velen wordt het tijd om de balans op te maken,de eventuele wonden te likken en eens even rustig aan te doen. Tijd om eens na te denken over een winterstop.

Sommige trailers storten zich, als de bladeren van de bomen zijn gevallen, vol overgave in de klassieke cross-wedstrijden. Veel ultra-trailers houden een winterstop na de laatste grote herfst wedstrijd. De duur varieert nogal en is meestal afhankelijk van het niveau, de ambities en de andere sportieve activiteiten van de persoon. Meestal duurt de stop tussen de 2 weken en de 3 maanden. Zelf vind ik vier weken een plezierige tijd om lichaam en trail geest te laten rusten.
Het idee van een winterstop is misschien even wennen, maar vergeet niet dat spierschade herstel na een laatste stevige ultra-trail ook al gauw 2 weken duurt. (universiteit, St Etienne, 2009)

Nadelen:
– Je conditie gaat er natuurlijk wat op achteruit, dat is onvermijdelijk, maar niet dramatisch.
– Gewichts toename en dat al voor de winterse feest dagen beginnen.
– Een wat onrustig gevoel; je “moet” wat fysieks doen.

Voordelen
– Ruime hersteltijd voor kleine blessures die later groot kunnen worden.
– Even afstand nemen van het afgelopen seizoen.
– Meer tijd voor andere zaken die misschien al te lang zijn blijven liggen.

Het is even wennen om een paar weken niet te rennen. Je omgeving waardeert het waarschijnlijk zeer dat je wat meer voor hen beschikbaar bent en dat je ook meer energie hebt om praktische en sociale zaken die zijn blijven liggen eens aan te pakken.
Voor de geest is het heel verfrissend om het trainings ritme voor wat langere tijd totaal te doorbreken en op andere dingen te focussen. Als je na een paar weken weer begint heb je echt weer ‘honger’ naar een volgend seizoen.

Praktisch
-Als je langer dan een paar weken pauze houdt vervang het lopen dan door een andere sport om het conditie verlies binnen de perken te houden. Zwemmen, mountainbiken of schaatsen zijn dan goede alternatieven die minder belastend zijn voor je gewrichten.
-Neem de tijd om het vorig seizoen (training en wedstrijden) te analyseren en de verbeter punten te benoemen.
-Weer beginnen ? Rustig aan de eerste weken. Las voldoende herstel in en loop niet te hard van stapel. Vermijd compensatie gedrag !

Splash this around